Terhesség

Trombózis után nyáron, kismamaként – mire érdemes figyelni?

Azok, akik átestek már mélyvénás trombózison vagy tüdőembólián, tisztában vannak azzal, hogy a nyári időszakban fokozottabban ügyelniük kell egészségükre, mivel nem csak kellemetlen tünetek jelentkezhetnek – illetve a meglévők fokozódhatnak –, hanem ekkor megnő a trombózis ismételt kialakulásának esélye is, főleg akkor, ha az illető várandós.
2023. Július 27.
(Kép forrása: Getty Images)

Hogy mi mindenre fontos ekkor odafigyelniük a kismamáknak, azt dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa mondta el.

A mélyvénás trombózis egy igen veszélyes állapot, hiszen a kialakuló vérrögök akár a tüdőbe is juthatnak, ahol életveszélyes tüdőembóliát okozhatnak. Azok, akik átestek már rajta, két dolog miatt félnek igazán: egyrészt a visszamaradó lábfájdalomtól és ödémától, másrészt attól, hogy az állapot megismétlődik. Trombózis után a beteg meghatározott ideig véralvadásgátló kezelésre szorul (olykor élethosszig tartó), kompressziós harisnyát szükséges viselnie, valamint olyan életmódot kell követnie, amely mellett csökkenthető a vérrögök fellépésének esélye (dohányzásról való leszokás, megfelelő étrend, súlyfelesleg leadása, rendszeres testmozgás stb.) Amennyiben az illető ezeket betartja, úgy az újabb trombózis esélye lényegesen csökkenthető.

Nyáron nagyobb az esélye a trombózisnak

Azok, akik átestek már trombózison jól tudják, hogy a nyári időszak igen megterhelő lehet a számukra. A magas hőmérséklet és a magas páratartalom miatt az a láb, melyben régebben fellépett a trombózis, gyakran fáj, dagad. Ilyenkor sokat segíthet az alsó végtagok felpolcolása, a hideg borogatás, valamint a kompressziós harisnya. Ez utóbbi való igaz, nem a legkényelmesebb viselet a kánikulában, ám a fájdalmat, feszülést és nehézlábérzést hamar csökkenti, akárcsak az ödémát.

“A panaszok fokozottabbak lehetnek abban az esetben, ha a trombózison átesett személy jelenleg várandós. Ugyanis terhesség során kijöhetnek visszértágulatok (illetve a meglévők súlyosbodhatnak), ami fokozhatja a fájdalmat és az ödémát, ráadásul ekkor megnő egy újabb trombózis esélye, hiszen babavárás során olyan változások mennek végbe, melyek fokozzák a vér alvadását. Éppen ezért sok esetben, ha egy trombózison átesett személy gyermeket vár, komolyabb prevenciós intézkedéseket szükséges tennie azért, hogy ne alakuljon ki nála ismét a probléma. Éppen ezért az orvos gyakran LMWH injekció alkalmazását írja elő, a szülés utáni 4-6 hétig, még akkor is, ha előtte már abbahagyhatta a véralvadásgátló gyógyszer szedését az illető”– mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

 

 

A kismamáknak nyáron ezért azt tanácsolják, hogy a legmelegebb időpontokban lehetőleg hűvösebb, árnyékos helyen tartózkodjanak, és bármennyire is kényelmetlen, viseljenek minél többször kompressziós harisnyát a vérkeringés fokozása érdekében!

Hogy a vér pangását elkerülhessék, fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is (minimum 2,5-3 liter a nagy melegben).

A szakemberek felhívják arra is a fegyelmet, hogy a kismamák ne menjenek termálvizekbe, hiszen az ott lévő meleg víz ronthat az állapotukon!

 

Biztonságos repülni trombózis után?

Sok trombózison átesett kismamában felmerül a kérdés, hogy vajon biztonságos-e repülőgépen utazniuk. A válasz nem egyszerű, így a legjobb, ha szakember tanácsát kéri ki az érintett, főleg azért, mert az orvos javasolhatja az LMWH ideiglenes alkalmazását. Általánosságban azonban nincs ellenjavallata a rövidebb ideig tartó repülésnek (természetesen akkor, ha a nőgyógyász is rábólint), ám a szükséges óvintézkedéseket be kell tartani, vagyis a kompressziós harisnya viselését, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását és a lábak átmozgatását.

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ