Terhesség

Így készülj a terhességre egy korábbi trombózis után

Azoknak a nőknek, akiknek még várandósságuk előtt volt trombózisuk, és azoknak, akik a korábbi várandósság alatt éltek át trombózist, sokkal gondosabban kell felkészülniük az első vagy a következő terhességükre.
2023. December 13.
kismama lába
(Kép forrása: Getty Images)

A cél alapvetően egy újabb trombózis kialakulásának megelőzése, amelynek lehetőségeire dr. Selmeczi Anna belgyógyász, a Trombózis- és Hematológiai Központ trombofíliás terhességgel foglalkozó specialistája hívta fel a figyelmet.

A felületes trombózist is komolyan kell venni

– A lábakban kialakuló trombózisról alapvetően azt érdemes tudni, hogy két fő formája van: a felületes és a mélyvénás trombózis. A legtöbb felületes trombózist gyulladáscsökkentőkkel, felpolcolással, kompressziós harisnyával kezelik és ez többnyire elég is. Azonban a helyzetet komolyan kell venni, mert a felületi formából akár mélyvénás trombózis is kialakulhat, ami pedig már egy életveszélyes állapothoz, a tüdőembóliához is vezethet, ha egy leszakadt vérrög az ereken át a tüdőbe jut. Vagyis bár a felületes vénákban kialakult vérrögök önmagukban ártalmatlan jelenségek, de megfigyelésük és kezelésük mindenképpen elengedhetetlen a szövődmények kiküszöbölése miatt – hangsúlyozza Selmeczi doktornő. – Azok tehát akik valamilyen rizikócsoportba tartoznak a trombózis szempontjából, különös figyelmet igényelnek, különösen, ha várandósságot terveznek, ami önmagában is rizikófaktornak számít ebből a szempontból.

Kik tartozhatnak a rizikócsoportba?

  • Azok, akiknek már volt trombózisa.
  • Azok, akiknek már azonosítottak örökletes kockázatot (például Leiden mutáció).
  • Azok, akik hosszan tartó fizikai inaktivitásnak vannak kitéve.
  • Azok, akik dohányoznak, túlsúllyal küzdenek.
  • Azok a nők, akik hormonális fogamzásgátlót vagy hormonpótlót szednek.

Egy korábbi trombózis mindenképpen fokozott figyelmet igényel

Azokban a nőkben, akik korábban átéltek egy trombózist számos kérdés kavaroghat egy jövőbeli terhességgel kapcsolatban, a legalapvetőbb nyilvánvalóan az, hogy vállalhatnak-e egyáltalán gyereket vagy biztonságosabb, ha lemondanak a teherbeesésről. Tudni szeretnék, szedhetnek-e véralvadásgátló gyógyszert a várandósság során vagy sem. Másokban az is felmerül, hogy amíg ez a kérdés aktuálissá válik, milyen fogamzásgátló módszert alkalmazzanak, ha korábban hormonális megoldást választottak. Selmeczi doktornő szerint fontos tudni, hogy azoknak, akiknek már volt trombózisuk, nem feltétlenül kell lemondaniuk a gyermekvállalásról, de megfontolást igényel mind az addig terjedő időszak fogamzásgátlása, mind a terhesség kísérése.

– A kockázati csoportba tartozó nőknek elsősorban a hormont nem tartalmazó fogamzásgátló eszközök ajánlottak, amelyekről nőgyógyásszal kell egyeztetni. A terhesség pedig a nőgyógyászon kívül a belgyógyász felügyeletét is igényli, ugyanis bár sok esetben gond nélkül lezajlik, bizonyos esetekben szükség lehet a várandósság alatti kezelésre is az újabb vérrögök kialakulásának megelőzésére. Ilyenkor azonban nagy körültekintéssel kell a kezelést megválasztani, a szájon át szedhető készítmények ugyanis a méhlepényen átjutva akár súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak a babánál. Az alacsony molekulatömegű heparin injekciók alkalmazása viszont teljesen biztonságos. Ezeket a kérdéseket optimális esetben még a fogantatás előtt kell egyeztetni a kezelőorvossal!

Mi a helyzet akkor, ha egy korábbi terhesség során alakult ki trombózis?

Egy korábbi terhességi trombózis egyértelműen rizikófaktornak számít egy újabb várandósság során, amit nagyon komolyan kell venni, hiszen ebben az esetben jóval nagyobb a kockázata egy újabb trombózisnak. Ennek elsősorban hormonális okai vannak, valamint az, hogy a várandósság alatt nagyobb nyomás nehezedik a csípő és láb vénáira.

– Ilyenkor mindig véralvadásgátló kezelést kell alkalmazni, amit úgy építünk fel, hogy az személyre szabott biztonságot nyújtson. A megfelelő adagolást például nem csak a testsúlyhoz, de az egészségi állapothoz és a rizikó nagyságához is igazítjuk. Azt is tekintetbe vesszük, hogy a szülés után meddig kell folytatni a kezelést – ez általában 6-12 hét –, és hogy szeretne-e szoptatni mellette az anyuka. Ugyanakkor arra is felhívjuk a figyelmet, hogy maga a kismama is sokat tud tenni az egészségéért, és nem csak azzal, hogy az elrendelésnek megfelelően folytatja a kezelést, de azzal is, ha kordában tartja a testsúlynövekedést és rendszeresen mozog, a nőgyógyásszal egyeztetve. Akinek erre nincs lehetősége, mert például veszélyeztett terhesség miatt ágynyugalomra van ítélve, annál még inkább fokozott ellenőrzés szükséges a trombózis megelőzés szempontjából is – hangsúlyozza de. Selmeczi Anna belgyógyász, a Trombózis- és Hematológiai Központ trombofíliás terhességgel foglalkozó specialistája.

Összeségében tehát elmondható, hogy egy korábbi trombózis után is vállalható lehet a terhesség, de csakis rendszeres szakorvosi felügyelet és a páciens tudatossága mellett.

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ