Sokféle módon készülhet saját karácsonyfadísz – az egyik jól ismert változat a só-liszt gyurma. Ha kipróbálnátok egy másik, könnyen formázható, házi gyurmából készült változatot is, próbáljátok ki a következőt, amihez szintén csak három alapanyagra van szükség a konyhából.
Ezek a szódabikarbóna, a kukoricakeményítő és a víz. A @crenshawfarmshomestead TikTok-csatorna osztott meg egy receptet a gyurma elkészítéséhez. Ehhez mérjetek ki egy edénybe 1 csésze szódabikarbónát és ½ csésze kukoricakeményítőt, majd keverjétek el alaposan. Adjatok hozzá ¾ csésze vizet, keverjétek össze, majd addig főzzétek közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett, amíg el nem válik az edény falától, és burgonyapüréhez hasonló állaga nem lesz.
Ezután hagyjátok hűlni, majd egy sodrófa segítségével nyújtsátok ki. Ha szükséges, a tészta kinyújtásakor adjatok hozzá még némi kukoricakeményítőt, ha esetleg valahol ragacsos. Kinyújtás után akár lenyomatos mintát is adhattok a tésztának, majd szaggassatok belőle különböző karácsonyi formákat. Egy hurkapálcika vagy fogpiszkáló segítségével készítsetek lyukat a tetejükre – vagy ha füzért készítenétek belőlük, akkor egyet-egyet az oldalaikra.
A díszek levegőn nagyjából egy nap alatt száradnak ki teljesen.
A tésztába akár ételfestéket is tehettek, ha mégis inkább színes díszeket készítenétek.
Az alábbi videó elején arra mutatnak néhány ötletet, hogy hogyan lehet mintát adni a tésztának.
Ha idén mégis inkább só-liszt gyurmából készítenétek dekorációt, ebben a cikkünkben mutatunk egy jó receptet a tésztához.