Gyerek

Kismamák próbálják megmutatni a dublini állatkert orangutánjának, hogyan kell szoptatni

Harminc kismama felváltva áll a 19 éves Mujur előtt, hogy megpróbálja bátorítani a kicsinyéhez való kötődésre.
2024. Augusztus 14.

Mujur a dublini állatkert 19 éves lakója. Korábbi szülései után gondozói azt tapasztalták, hogy nem kötődik megfelelően a kicsinyeihez. A Dublini Állatkert honlapján azt írja, hogy Mujur korábban már két orangutánnak adott életet, 2019-ben és 2022-ben. Az orangután csecsemők életük első 3 évében teljesen az anyjukra vannak utalva, beléjük kapaszkodnak, miközben az mozog, és az anyatejjel táplálkoznak. Sajnos, ahogy az a vadonban is előfordulhat, Mujur nem kötődött eléggé a kicsinyeihez és nem gondoskodott róluk, így mindketten nem sokkal a születés után elhunyt.

Mujur

Kép: Mujur, Dublin Zoo / Facebook

Amikor ismét vemhes lett az állatkert gondolt egy nagyot, és olyan anyákat hívott segítségül, akik maguk is szoptatnak, hogy megmutassák az orangutánnak, hogy is kell ezt csinálni. Mujur júliusban adott életet hím kicsinyéhez.

Az állatkert szervezése nyomán most harminc anya felváltva tanítja szoptatni Mujurt. Ez úgy történik, hogy a nők az orangután előtt szoptatják meg kisbabáikat. Mujur rendkívül érdeklődő, az üvegen keresztül nézi és utánozza az anyákat. A tanulás részeként olyan videókat is mutattak neki, amelyeken más orangutánok etetik kicsinyeiket.

Ezek az erőfeszítések ugyan sikerrel jártak, mert Mujur a szülés után anyai gondoskodást tanúsított a kicsinye iránt. Azonban nem tudta megfelelő helyzetben tartani kicsinyét, így a kicsi egészsége érdekében nehéz döntés született: el kell kezdeni a cumisüveges táplálást.

(The Guardian, Dublin Zoo)