A konyhai kifejezések között több francia elnevezésű módot vagy eljárást találunk — mit jelenthetnek ezek? Mennyire ismered a különféle alapmártásokat? Kapásból tudod, hogy mi kerül a bakonyi, a pékné vagy éppen a Dubarry módon készült húsételekbe?
Hoztunk egy főzős kvízt, amiben letesztelheted, hogy mennyire ismered a különböző konyhai kifejezéseket és technikákat!
Konyhai kvíz - ismered ezeket a kifejezéseket, ételkészítési módokat?
1. Milyen a főtt tészta, amikor al dente?
fűszeres főzővízben készült
fogkemény, se nem túl puha, se nem túl kemény
olvadósan puhára főzött
2. Hogyan mondhatjuk másképpen a gratinírozást?
csőben sütés
alaplé főzés
zöldséghámozás
3. Melyik módon készült étel része a tükörtojás?
Bakonyi
Dubarry
Holstein
4. Mit csinál az, aki blansíroz?
zsiradékon, magas hőmérsékleten pirítja az ételt, majd fedő alatt párolja az alapanyagokat
forró vízben forralja, majd gyorsan jeges vízbe teszi, hogy lehűtse
tejfölös-lisztes keverékkel sűríti be a főtt ételt
5. Milyenre szeleteli a zöldséget az, aki julienne-re (zsülienre) vágja?
gyufaszál vastagságúra és maximum 3-5 centiméter hosszúra
2-3 milliméteres kockákra aprítja
0,5-1 centiméteres karikákra vágja
6. Mi NEM kell a béchamel (besamel) mártásba az alábbiak közül?
vaj
liszt
szerecsendió
tojássárgája
7. Mit jelent a jus (zsü)?
kukoricapehellyel panírozás
pecsenyelé
csirkemellfilé
8. És mit készít, aki meringue-t süt?
habcsókot
sertéssültet
francia rakott burgonyát
9. Azt tudod, hogy mi a neve annak az eljárásnak, amikor alkoholt öntenek az ételre készítés közben vagy tálaláskor, amit aztán meggyújtanak?
szuvidálás
flambírozás
konfitálás
legírozás
10. Mi NEM kerül a panírba, ha valaki párizsi szeletet süt?
liszt
tojás
sör
1
/
10
kérdés
Kapcsolódó cikk
kvíz
Kvíz! Milyen hozzávaló NEM kell ezekbe a receptekbe?