Család

Nyolc gyümölcs, ami gazdag C-vitaminban

A C-vitamin fontos az immunrendszer működéséhez. Mutatjuk, melyik gyümölcsökben van sok ebből a vitaminból.
2024. Augusztus 26.

A C-vitamin mindig fontos a szervezetünk számára, nem csupán az őszi-téli időszakban. A zöldségek és a gyümölcsök nagyszerű C-vitamin-források – utóbbiak közül a következőkben például sok C-vitamin található.

Kivi. A savanykásan édes, lédús kivi rostban gazdag gyümölcs, de számos mikrotápanyagot is tartalmaz – köztük C-vitamint is. Egy közepes kiviben nagyjából 64 mg található belőle.

Eper. A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse az eper, amit nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani. Mindössze fél bögrényi adagban nagyjából 49 mg C-vitamin található.

Sárgadinnye. A szintén lédús sárgadinnye amellett, hogy nagyon finom, tápanyagokban gazdag. C-vitaminból például egy bögrényiben nagyjából 58 mg található.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Grépfrút. A kesernyés, remek szomjoltó grépfrútban is sok C-vitamin található. Egy grépfrútban nagyjából 78 mg van belőle.

Ananász. A népszerű trópusi gyümölcs is igencsak rostdús, emellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz B6-vitamint, magnéziumot, vasat és kalciumot, és egy bögrényiben nagyjából 79 mg C-vitamin található.

Narancs. Más citrusfélékhez hasonlóan a narancs is jó C-vitamin forrás. Egy közepes narancsban 70 mg is található.

Cseresznye. A szintén kedvelt nyári gyümölcsünk, a cseresznye is tartalmaz C-vitamint: egy bögrényi kimagozott cseresznyében 15 mg van ebből a vitaminból.

Alma. Az almát is érdemes a gyümölcssalátához, natúr joghurthoz, müzlihez adni, hogy ezzel is növeljük a rost- és a C-vitamin bevitelünket. Egy közepes almában nagyjából 8 mg C-vitamin van.

(Forrás: RealSimple)