Vedd ki időben a tojást a hűtőből
A sütésnél célszerű szobahőmérsékletű tojásokat használni. Ehhez vedd ki fél órával korábban a hűtőből a tojásokat. Ha elfelejtetted, tedd néhány percre egy tál melegvízbe ezeket.
Hogy ne csúszkáljon a keverőtál
Tegyél egy konyharuhát a keverőtálad alá, így amikor kézzel kevered benne a tésztát, nem fog csúszkálni a tálad.
Egy kis olaj segíthet a ragadós hozzávalóknál
Ha ragdós hozzávalókat kell kimérned, mint például a méz, kend be egy vékony réteg olajjal a mérőpoharat, hogy könnyebben kicsússzon belőle.
Lisztezd a sütikiszúrót
A kiszúróformákat, pogácsaszaggatókat érdemes lisztbe mártani, vagy édes sütiknél akár porcukorba, hogy könnyebben kiszaggathasd a tésztát, és ne ragadjon hozzá a forma.
Hűtsd a tortának való piskótát lefelé fordítva
Ez segít, hogy lelapuljon a teteje, ha kissé felpúposodott, és így könnyebb lesz dekorálni.
Ne nyisd ki a sütőajtót
Ha csak nincs a receptben, hogy nyisd ki a sütőajtót sütés közben, vagy ha nem kell megfordítani, megcserélni a tepsiket, akkor a többi süteménynél inkább ne tegyél így. Még egy gyors nézegetés is csökkenti a hőmérsékletet. Helyette inkább zseblámpával nézd meg a sütit az ajtón keresztül.
Mindig hagyd teljesen kihűlni, mielőtt dobozolod
A lecsapódó pára miatt ázottak lehetnek a sütemények, például a kekszek vagy a muffinok, ezért mielőtt dobozban eltennéd ezeket, inkább hűtsd ki teljesen.
Ha szét kell választani a tojásokat
Ha a sárgája is beleesett a fehérjébe, és szét kell választanod ezeket, egy üres műanyagflakon nyomj enyhén össze, tedd a száját a sárgájához, majd ne nyomd tovább, így a palack fel tudja szippantani.
Csokiforgács-trükk
Csodaszép csokiforgácsot tudsz készíteni, ha zöldséghámozót használsz hozzá.
Melegítsd fel a kést a szeleteléshez
A torták, piskóták és piték felszeletelésében segíthet, ha a kést melegvízbe mártod előtte.
Így könnyebb lesz a vajjal dolgozni
Egy sajtreszelőn reszeld le a vajat, mielőtt gyúrt tésztát készítesz vele.
Forgasd lisztbe a csokit, a gyümölcsöt és az olajos magvakat, mielőtt a muffintésztába teszed
Ez segít, hogy ne ússzanak le a tészta aljába, hanem egyenletesen legyenek benne.
A legjobb adagoló a fagyis kanál
A fagyiadagoló kanál nagyon jól jöhet a muffin- és cupcake tészta, illetve a kekszek kiadagolásánál, hogy egyenlő mennyiségeket tudj ezekből kiszedni.
Ne keverd túl
Sok kevert tésztának nem tesz jót, ha túl sokáig kevered. Óvatosan keverd addig, amíg összeáll, de ne tovább.
A vajat és a cukrot viszont keverd el jól
Ha vajat és cukrot kell egymással kikeverned, azokat viszont alaposan keverd ki – legyen világos a színe és puha, habos az állaga.
Óvatosan ütögesd a tortaformát a pulthoz sütés előtt
Ha már beletöltötted a tésztát, óvatosan ütögesd oda egy-két alkalommal a tortaformát a pulthoz, hogy a nagyobb légbuborékok távozzanak belőle.
Ha tejszínhabot csinálsz, próbáld ki ezt a trükköt
Ha tejszínt szeretnél felverni, akkor tedd a tálat és a kézi habverőt előtte a hűtőbe – gépi habverő esetén csak a tálat. A hideg is segít, hogy gyorsabban hab legyen belőle.
(Források: businessinsider.com, shelfcooking.com, tasty.co)