Család

Airfryerben is lehet farsangi fánkot sütni, méghozzá így

Ha farsang, akkor fánk, és ha fánk, akkor a legjobb, ha szalagos! A recept igazi nagymamás, a sütés viszont nem is lehetne modernebb: ezek a fánkok forró levegős sütőben is süthetők!
2024. Január 17.
szalagos farsangi fánk airfryerben sütve - recept

A régi idők szalagos fánkja forró, bő olajban sül, ma azonban már a praktikus konyhai segítőtársunkat, a forró levegős sütőt, azaz az airfryert is segítségül hívhatjuk, ha néhány perc leforgása alatt szeretnénk farsangi fánkot sütni.

A tészta dagasztására és kelesztésére nem szabad sajnálni az időt, a nagymamáink idejében alkalmazott sütési módszeren viszont nyugodtan változtathatunk: az airfryerben (készüléktől függően) 6-8 perc alatt süthetünk csodás fánkokat, amik baracklekvárra a legfinomabbak. 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 tojássárga
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só
  • Kevés olaj a fánkok megkenéséhez

Így készül:

  • A tejet meglangyosítjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen túl meleg. Elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Várunk 10-15 percig, amíg felfut, vagyis  jócskán megemelkedik.
  • A lisztet átszitáljuk, hogy a tészta még lágyabb legyen. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a megkelt élesztőt, a tojássárgát és a sót. Jól kidagasztjuk: konyhai robotgéppel könnyebb a dolgunk és gyorsabban is végzünk. A tészta akkor jó, ha hólyagos, és elválik a tál falától.
  • Letakarjuk, majd meleg helyen kelesztjük 45-50 percig. Elengedhetetlenül fontos, hogy a tészta rendesen megkeljen, különben nem lesz szalagos a fánk!
  • Ha a duplájára nőtt, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra, és kisebb köröket szaggatunk belőle. A fánkokat lisztezett tálcára sorakoztatjuk, és további 15 percig kelesztjük.
  • Az airfryert beállítjuk 180 fokos hőmérsékletre, a fánkokat pedig sütés előtt alul-felül megkenjük egy szilikonecsettel olajjal. 
  • Készüléktől függően 6-8 perc alatt meg is sülnek, félidőben pedig megfordítjuk őket, hogy a végeredmény tökéletes legyen! 

Nyitókép: Getty Images, a receptért Muntyán Stellának jár a köszönet