
(Kép forrása: Getty Images)
Bár jogszabályi előírás nem tiltja az otthon készített sütemények, így a fánk iskolába történő bevitelét, az intézmények saját hatáskörben szabályozhatják azt. E témakörben az élelmiszerbiztonság kiemelten fontos szempont, mivel a házi készítésű süteményeknél nem minden esetben garantálható az alapanyagok nyomon követhetősége, az elkészítés higiéniai körülményei, valamint az allergének pontos feltüntetése. Az iskolák többsége ezért az élelmiszer-vállalkozásoktól, például cukrászdákból vagy pékségekből származó süteményeket részesíti előnyben, amelyek megfelelnek az előbbi követelményeknek – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Amennyiben az iskola engedélyezi a házi süteményekk, például a farsangi fánk bevitelét, mindenképpen tartsuk be az élelmiszerbiztonsági szabályokat:
- Alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú süteményeket készíteni, például pogácsát, kekszet vagy fánkot.
- Romlandó süteménynél fordítsunk külön figyelmet a hűtőlánc biztosítására, vegyük figyelembe, hogy az intézményben van-e hűtőszekrény.
- Az elkészítéskor különösen ügyeljünk a higiénikus körülmények biztosítására és használjunk megbízható forrásból származó, minőségi alapanyagokat. Kerüljük a kockázatos összetevők használatát, mint például a nyers tojás vagy a nem hőkezelt tejtermékek.
- A süteményekben előforduló allergének pontos feltüntetése elengedhetetlen, ehhez akár a Nébih Oktatási Program menükártyáját is használhatjuk. Emellett ne feledkezzünk el a megfelelő csomagolásról sem.