Trend

Így lehet könnyen és alaposan kitisztítani az air fryert

Egyre népszerűbb konyhai eszköz a forró levegős sütő. Hogy sokáig tökéletesen működjön, mutatjuk, hogyan tisztítsd.
2023. Július 29.
air fryerben készült sült krumpli
Fotó: Getty Images

Gyors, egyszerű, praktikus, rengetegféle fogást lehet sütni benne – nem véletlenül lett ennyire kedvelt konyhai eszköz az air fryer vagyis a forró levegős sütő az elmúlt években. Kevesebb olaj felhasználásával egészségesebb ételek készülhetnek benne, és az energiafogyasztása is alacsonyabb lehet, mint a klasszikus sütőé. És tisztítani is jóval könnyebb, mint akár a sütőt, akár egy fritőzt vagy egy kontakt grillt. Mutatunk egy szuper receptet, amit a gyerekek is imádni fognak:

Persze ahhoz, hogy hosszú távon jól működjön és valóban tiszta maradjon, a rendszeres takarításon kívül időről időre szükséges van alaposabb áttisztításra is, ehhez adunk szuper tippeket.

Mindennapos tisztítás lépésről lépésre

Ezt érdemes akár minden alkalommal elvégezni, esetleg 1-2 sütést lehet vele várni és csak áttörölni a kosarat, ha úgy érzed, hogy nem lett nagyon szennyezett.

 1. Várd meg, amíg teljesen lehűl a készülék.
 2. Vedd ki a kosarat, és egy puha szivaccsal vagy nedves törlőruhával, mosogatószeres vízzel óvatosan mosd el.
 3. Ha van nehezen eltávolítható zsíros maradvány, akkor áztasd a kosarat vagy tálcát 20 percre meleg mosogatószeres vízbe. Utána óvatosan tisztogasd meg szivaccsal.
 4. Ha erősebbnek tűnik a szennyeződés, keverj el szódabikarbónát vízzel, és ezt vidd fel a zsíros részekre 20 percre. Utána nagyon puha kefével vagy szivaccsal töröld le és mosd el.
 5. Öblítsd le alaposan meleg vízzel és hagyd teljesen megszáradni, mielőtt visszatennéd.

Jöhet egy mélytisztítás?

Ha olyan alapos vagy, hogy a harmadik vagy negyedik lépést is rendszeresen elvégzed, akkor ritkábban van erre szükség. Ha általában csak az 1-2. lépést végzed el, időnként szánj egy kis extra időt a komolyabb tisztításra. Ha úgy érzed, kellemetlen szaga van a készüléknek, amikor működik, akkor mindenképp itt az idő (persze csak miután meggyőződtél arról, hogy a szagot vagy az enyhe füstöt nem műszaki hiba, hanem odaégett ételmaradék okozza).

 1. Adj időt a készüléknek, hogy teljesen lehűljön.
 2. Vedd ki a kosarat vagy tálcát, és nézd meg a fűtőszálat valamint a készülék belsejét, van-e rajta odaégett szennyeződés. Tegyél rá vízből és szódabikarbónából készült pasztát. Száradás után puha sörtéjű kefével vagy szivaccsal távolítsd el.
 3. Mosogatószeres szivaccsal alaposan töröld át a készülék belsejét, majd a külső borítását is.
 4. Vizes szivaccsal 2-3 alkalommal töröld át, hogy biztosan minden ételmaradékot és mosogatószert eltávolíts.
 5. Töröld át száraz, puha konyharuhával, és várd meg, hogy megszáradjon.
 6. Közben a fenti módon tisztítsd meg a kosarat is, és ha az is megszáradt, csak akkor tedd a helyére.

Még néhány hasznos tipp, ha air fryert használsz

 • Olvasd el a használati utasításon, hogy a kivehető részei tisztíthatók-e mosogatógépben. Ha igen, néha beteheted őket, de nem ajánlott minden alkalommal így tisztítani. És ne az alsó kosárba, hanem a felsőbe tedd őket.
 • A kosarat jó, ha minden használat után elmosod, az alaposabb tisztítást pár használat után csináld meg, amikor szükségesnek érzed.
 • Ha halat vagy bacont sütöttél benne, és nem akar kimenni a szaga, a mosogatáskor áztasd mosogatószeres-citromleves vízbe a kosarat 15 percre.
 • A külső felületét mikroszálas kendővel tisztítani a legjobb. Ha mosogatószert használsz, mert zsíros lett, azt mindig töröld le tiszta vízzel majd száraz ruhával, mert csíkos maradhat utána.
 • Azt a TikTok-trükköt, amely szerint töltsd meg a sütőt mosogatószeres vízzel és indítsd el, hogy alaposan megtisztíthasd, inkább ne próbáld ki, tönkreteheti a készüléket!

Forrás: Hellomagazine.com