Család

DIY: egyszerű árnybábszínház cipősdobozból

Egyszerűen elkészíthető csupán néhány hozzávalóval!
2024. Augusztus 30.

Sok kisgyerek találja szórakoztatónak a bábozást, és a hagyományosabb kézre húzható vagy ujjbábok mellett izgalmas lehet nekik az árnybábjáték is. Alkalmanként akár az esti mesélést is feldobhatjátok azzal, hogy bevonjátok a bábokat is.

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Ha kipróbálnátok az árnyjátékozást, készítsetek hozzá egy egyszerű és gyors árnybábszínházat. A @makedotools TikTok-csatorna osztott meg nemrégiben ehhez egy ötletet, amihez nem kell túl sok alapanyag sem.

Ahogy azt az alábbi videóban is látható, a bábszínház alapja egy cipősdoboz. Ennek kell előrajzolni az alját úgy, hogy egy keret legyen, majd ki kell vágni belőle a felesleges részt. Ezután belülről ragasszatok bele egy fehér papírt, de még jobb a pauszpapír.

A doboz tetejét se dobjátok el – ahogy a videó is mutatja, ebbe ügyesen bele lehet állítani az árnyszínházat, hogy stabil legyen. Dekoráljátok némi kartonpapírral a színház elejét. Az árnyjátéhoz már csak egy elemlámpával kell megvilágítanotok a ”színpadot”.

 

Az oldalon az árnybábokhoz is mutatnak ötletet: ezeket evőpálcikákra rögzítik. Egy még jobb trükk, ha a kis papírfigurákat olyan szívószálra rögzítitek, amiknek lehajtható-mozgatható a teteje, így az árnybábok mozgatásakor nem is fog látszódni.

A bábok lehetnek kartonpapírra előrajzolt és kivágott figurák, de kivághattok újságból is formákat, például épületeket, és egy vastagabb papírra ráragasztva és körbevágva lehetnek ezek is az árnyszínház részei. De akár különböző tárgyak, például a kisebb játékok is lehetnek az ”árnybábszínészek”.