Kisgyerek

5 dolog, ami miatt szüksége van a gyereknek bábokra

A bábok mozgatása, énekeltetése fejleszti a ritmusérzéket. A bábot a kezére húzva a gyermek kibújhat önmagából, megszólaltatásával egészen új tulajdonságait ismerhetjük meg, segítségével még a visszahúzódó gyermekek is könnyebben megnyílhatnak.
2019. Február 18.
5 dolog, ami miatt szüksége van a gyereknek bábokra

A bábozás további pozitívumairól Licsár Szilvia pedagógussal, a Játékliget szakértőjével beszélgettünk.

Segít a mesélésben, az élmények feldolgozásában

Félénk gyerekek számára különösen javasolt a bábozás. A báb-baráttal a kezén biztonságban érzi magát, hiszen nem ő szerepel, hanem a báb, aki “mögé bújva” máris bátrabban osztja meg a gondolatait. Jó megoldás például, ha az óvodai történésekről egyébként alig valamit mesélő gyermek napjáról, délutánonként a báb-barátot kérdezgetjük, az eseményekről az ő tolmácsolásában értesülhetünk. Ez nem csak számunkra, de számára is hasznos: rendszerezheti az élményeit és következtetéseket vonhat le belőlük. újra átélheti a nehéz szituációkat, konfliktusokat, így könnyebben feldolgozza őket.

Fejleszti a kommunikációt

A báb-barát rendszerint jóval bőbeszédűbb, mint kis gazdája, így a bábozás remek szókincsfejlesztő is: a gyermek fogalmakat, kifejezéseket gyakorolhat és elsajátíthatja az összefüggő beszédet, helyes kiejtést és hangsúlyozást is. Emellett megtanít a gesztikulálásra, hangutánzásra és testbeszédre is. Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a báb mozgatása és énekeltetése pedig a ritmusérzéket is.

Indulatok levezetése, érzelmi intelligencia fejlesztése

Kisgyermek számára a bábu eleven lényként hat, így a bábjáték számára nagy átélést jelent. Játék közben szociális képessége és érzékenysége is megnyilvánul: a rejtett agresszió, a negatív indulatok, ellenségeskedés és fokozott ingerlékenység is megjelenhet. A bábjátékban ezeket az érzéseket következmények nélkül kiadhatja magából, a negatív érzések feloldódnak és levezetődnek, a problémák feltárulnak és megoldódnak. Az érzelmek átalakításában segítenek az érzelem bábok is. Ezekkel az érzelmek sokszínűségét, a saját érzelmeinek a felismerését, beazonosítását segíthetjük. Ezután kíváncsibbá tehetjük a másik érzései iránt. Az agresszió oldásaként, feszültségkezelésként az érzelembábok segítségével meg is taníthatjuk átalakítani az érzéseiket, átkeretezhetjük vele történéseiket.

A báb-barát nekünk, szülőknek is besegíthet

Többször szóltunk, hogy ideje a játékokat összepakolni, vagy fürdeni menni? Semmi eredménye? Próbáljuk meg ugyanezt bábbal! Ha ő kéri meg a barátját, a gyermek sokszor szívesen megteszi, amit nekünk a sokadik kérésre sem. De segíthet akkor is, amikor gyógyszert kell bevenni, vagy fogat kell mosni. Igazi példamutató, tanító szerepet is betölthet ilyen helyzetekben.

Sárkányokkal is megküzd

A mindennapi történések elmesélése, mondókázás és éneklés, példamutatás mellett a bábozás közben a gyermek teljesen el is távolodhat a valóságtól, hiszen a báb mozgatása közben sok mese, kitalált történet is formálódhat a fejében. A mesékben különböző karakterek, emberi személyiségjegyek jelennek meg, a bábozás élményén keresztül pedig az olyan elvont fogalmakat is, mint például a jólelkűség, vagy becsület is könnyebben megérthet. Ahogy szárnyal a fantázia, a történetek úgy alakulnak, a különböző szituációkban pedig megjelenhetnek a báb-barát barátai is.

A leghíresebb bábok

Indiában, Kínában és Japánban kiemelkedő jelentősége és nagy hagyománya van a bábozásnak, Európában nagyjából a Római Birodalom keletkezésének idején kezdett elterjedni a bábjátszás. Minden országnak ismert a jellegzetes bábfigurája – például a francia Guignol, az angol Punch vagy az orosz Petruska. Hazánkban a legismertebb figura kétség kívül az ellenségeit palacsintasütővel fejbe vágó Vitéz László, de hasonlóan népszerűek az esetlenkedő Paprika Jancsi, a Futrinka utca lakói és a csupaszív Süsü sárkány is.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: jatekliget.hu