Család

Innen lehet felismerni a gumicukor szülőket – Te is az vagy?

Nekik is fontos, hogy a gyerekeik egészségesen táplálkozzanak, csak egy kicsit máshogy valósítják meg.
2024. Szeptember 01.

Sok családban gondosan ügyelnek a szülők arra, hogy a gyerekek mit ehetnek és mit nem, velük ellentétben azonban népes azoknak is a tábora, akik nem törődnek azzal, mennyire egészséges az étel, ami a kisebbek tányérjára kerül. Azokat, akik mindent megengednek étkezés terén a gyerekeknek, egy új kifejezéssel illetnek: ők az úgynevezett gumicukor szülők.

Innen lehet felismerni a gumicukor szülőket - Te is az vagy?

Ijedtségre semmi ok, a kedvesen hangzó elnevezés nem hanyag édesanyákat és édesapákat takar, közéjük sorolhatók ugyanis azok is, akik a bevásárlások során rábólintanak, hogy valamilyen édesség is kerüljön a kosárba. 

Azt mondják, egyensúlyt teremtenek

A gumicukor szülők nem állítanak fel kúbe vésett étkezési szabályokat, ezért engedékenyebben viszonyulnak a helyzethez, amikor a gyerekek csokit, cukorkát, rágót vagy chipset kérnek. „A gumicukor anyuka a mandulaanya ellentéte. Nem azt jelenti, hogy számára nem fontos a gyermeke egészsége, a kérdéshez azonban sokkal lazábban áll. Nála nincsenek kőbe vésett szabályok és tiltások, az ő gyerekei sokkal nagyobb szabadságot kapnak az étkezés terén is” – fejtette ki egy TikTok videóban a Justyna nevű felhasználó.

Posztját látva többen is magukra ismertek és egy percig sem érezték magukat rosszul emiatt. Kifejtették, hogy kicsiként igen szigorúan fogták őket a szüleik, és nagyon gyakran kaptak visszautasítást. Felnőttként úgy határoztak, hogy a saját gyerekeikhez nem fognak ennyire mereven állni, és olykor igenis engedélyeznek nekik némi édességet.

Egy másik édesanya ennél is messzebbre ment: válaszvideójában megmutatta, milyen sok kekszet, chipset és szénsavas üdítőt rejt a konyhája, ahol azonban a zöldségek és gyümölcsök is gyakori vendégek, vagyis nem arról van szó, hogy a gyermekei reggel, délben és este is egészségtelen ételeket fogyasztanak.

„Azért, mert hagyjuk, hogy a gyerekek engedjenek az édességek csábításának, még nem mondhatja ránk senki, hogy nem figyelünk oda a táplálkozásukra. Nálunk is kapnak bio élelmiszereket, frissen szedett gyümölcsöket és társaikat, vagyis ügyelek az egyensúlyra” – tette hozzá.

Nyitókép: TikTok pillanatkép, Forrás: Via