Család

Kik azok a vattacukor szülők, és miről lehet felismerni őket?

A vattacukor szülő kifejezés 2022-ben született, Stefano Rossi olasz pszichopedagógus használta először. Mutatjuk, kik is ők pontosan!
2024. Április 03.
család vattacukorral

A vattacukor szülők kerülik a konfliktusokat a gyerekeikkel, és minden erejükkel azon vannak, hogy megóvják a legkisebbek boldogságát. „A vattacukor szülők édesek és puhák, akárcsak a színes, felhőszerű édesség, amit úgy szeretnek a gyerekek. Fontos tudni, hogy minden esetben a jószándék vezérli őket, szembetűnő ismertetőjegyük, hogy nem tudnak határokat szabni a legifjabb családtagoknak” – írja róluk Stefano Rossi, a szülőtípus kitalálója.

Hogy lehet felismerni egy vattacukor szülőt?

  • Tudatosan törekszenek arra, hogy boldog gyermeket neveljenek, ezért mindent megtesznek azért, hogy a kisebbek a jóra fókuszáljanak, bármi is történjen. Ez alapvetően egy klassz hozzáállás, megvan azonban annak a veszélye, hogy túlzásba esnek, és a gyerekek később hajszolni fogják a „muszájboldogságot”. Stefano Rossi szerint, akármilyen fájdalmas is, a gyerekeknek meg kell tapasztalniuk a fájdalmat, a csalódást, a veszteséget és a többi negatív érzelmet is ahhoz, hogy kellően értékeljék a boldog periódusokat. Teljesen felesleges a szülőknek azt az illúziót kelteni, hogy mindig minden csak rendben lehet! 
  • Képtelenek nemet mondani a gyerekeknek. Ez lényegében az első pont következménye, azt hiszik ugyanis, hogy azzal, hogy a sarkukra állnak és „szembemennek” a gyerekük akaratával, csorbát ejtenek a boldogságukon. Ez azért nem túl szerencsés, mert a többiek nem így állnak hozzá a kicsikhez, vagyis előbb-utóbb szembesülni fognak a tiltással, a szabályokkal, a kötelességekkel, ám nagy valószínűséggel nem tudnak majd velük mit kezdeni. A szakértő szerint azok a gyerekek, akiket vattacukor szülők nevelnek, rosszul viselik, amikor világossá válik számukra, hogy nem igaz, hogy minden azonnal az övék lehet.

anyuka vattacukrot eszik a gyerekével

  • Cseppet sem következetesek a szabályokat illetően. Amikor Stefano Rossi azt mondta, hogy a vattacukor szülők puhák, a túlzott engedékenységükre utalt. Azzal, hogy nincsenek a családban előre lefektetett, és következetesen betartott szabályok, élesebben meghúzott határvonalak, hasonló (vagy talán még rosszabb) hatást érnek el, mint azzal, hogy nem tudnak nemet mondani.
  • Rendkívül empatikusak. A vattacukor szülőségnek, ahogy az életben mindennek, vannak természetesen pozitív vonatkozásai is: tökéletesen rá tudnak hangolódni a gyerekeikre, és sokszor szavak nélkül is értik egymást. 
  • Kivételesen szeretetteljesek. A vattacukor szülők gyerekeik nagyon sok simogatást, ölelést és puszit kapnak, ami miatt szerencsésnek érezhetik magukat a kisebbek.

Stefano Rossi szerint a vattacukor szülők egyáltalán nem felelőtlen és a szabályok tekintetében kicsapongó felnőttek, sőt! Az esetek többségében azért állnak hadilábon a „nem” használatával és a szabályok betartatásával, mert kisebb korukban túlzottan szigorú, érzelemmentes környezetben nevelkedtek, ami miatt számtalan rossz élményben részesültek. Ez az, amitől szeretnék megóvni a gyerekeiket, akiket – ahogy minden szülő – boldognak akarnak látni. 

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via