Kamasz

Ennyi minden okozhat éjjeli lábgörcsöt

Az éjszakai vádligörcs igen kellemetlen élmény, és a legtöbben a magnézium hiányának tudják be. Pedig számos más dolog is okozhatja!
2024. Szeptember 04.

Az éjjeli lábgörcs egyáltalán nem ritkán előforduló probléma: a felnőtt lakosságnak csaknem 60 százaléka tapasztalja rendszeresen ezt a kellemetlen ébresztőt. A nők gyakrabban érintettek, és megfigyelhető, hogy a kor előrehaladtával az esetek száma is növekszik.

Ennyi minden okozhat éjjeli lábgörcsöt

Mivel a vádligörcs teljesen egészséges embereknél is előfordul olykor, nem kell azonnal pánikba esni, ha jelentkezik, érdemes azonban odafigyelni a test további jelzéseire. Ha a lábgörcs többször megismétlődik és/vagy annyira erőssé válik, hogy az éjszakai pihenést is ellehetetleníti, érdemes orvoshoz fordulni.

Milyen az éjszakai vádligörcs?

Alvás közben, váratlanul jelentkezik, fájdalmas izom-összehúzódásokkal. Van, amikor csak néhány másodpercig tart, rosszabb esetben azonban akár percekig is elhúzódhat és a lábfejbe is kisugározhat. Az intenzívebb összehúzódás után visszamaradhat vádlifájdalom, amit napközben is érezhetnek az érintettek.

Mi okozhatja?

A megfigyelések szerint nyáron gyakrabban jelentkezik, illetve növeli az előfordulását a fokozottabb fizikai terhelés. A fontos ásványi anyagok közül a magnézium, a kalcium és a kálium hiánya is meghúzódhat a háttérben. 

Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség szintén növelik az éjszakai lábgörcsök előfordulásának esélyét, de a perifériás artériák betegsége és neurológiai rendellenességek is okozhatják. Kialakulhat azoknál is, akik visszérgyulladással küzdenek.

Azt, hogy mikor érdemes szakembertől segítséget kérni az éjjel jelentkező vádligörcs miatt, a hazipatika.hu cikkében foglalták össze.

Nyitókép: Getty Images