Gyerek

Akár 140 ezer forintba is kerülhet a középiskolai felvételi előkészítő

Abban az esetben, ha a felvételi pontszámítás nem csak az általános iskolai jegyek alapján történik, az összpontszámnak legalább felét a központi írásbeli felvételi vizsga eredménye adja. Erre mindenki készül, ki magántanárral, ki előkészítővel. Mélyen a zsebükbe kell azonban nyúlniuk a szülőknek.
2024. Szeptember 16.

Döntő kérdés, hogy ott, ahol nemcsak a hozott pontok számítanak, hanem felvételi is van – jellemzően két tárgyból: magyarból és matematikából –, hogy sikerül megírni azt. Erre szinte mindenki külön készül, valaki magántanárt fogad, mások középiskolai felvételi előkészítőre járnak. A felkészülés tehát kulcsfontosságú.

tanulás

Kép: Getty Images

A felkészülés talán legegyszerűbb és kétséget kizáróan legolcsóbb módja a korábbi évek feladatlapjainak kitöltése, amik bárki számára ingyenesen elérhetőek, letölthetőek és kinyomtathatóak az Oktatási Hivatal oldaláról, hívja fel a figyelmet az Eduline cikke. Ha azonban ez nem elég, akkor jön a magántanár vagy a felvételi előkészítő tanfolyam.

A lap utánajárt annak, hogy mennyibe is kerülnek ezek szeptember közepén kezdődő tanfolyamok: 140 ezer forintba. Vannak online kurzusok is: ezek jellemzően 100 800 forintba kerülnek a két tárgyból. De még ennél is többe kerül a magántanár, óránként akár kilencezer forintba is kerülhet egy személyre szabott felkészítés.

A központi felvételi vizsga magyarból és matematikából 2025. január 18-án 10 órától lesz. A diákoknak 2×45 percük lesz az 50 pontos, 10 feladatot tartalmazó feladatlapok megoldására. A központi felvételi vizsga jelentkezési határideje 2024. december 2.