Gyerek

Egyre kisebb gyerekek hívják a Kék Vonalat

Évről évre növekszik a szorongások, a félelmek, az öngyilkossági gondolatok miatt segítséget kérő tizenévesek száma.
2024. Szeptember 16.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatását az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, írja az InfoRádió.

kamasz telefonál

Kép: Getty Images

Évről évre egyre több olyan beszélgetésük van a Kék Vonal munkatársainak, amely öngyilkossági gondolatokról, késztetésről szól, vagy az önagresszió más megjelenéséről, önsértésről, akár már korábban véghez vitt öngyilkossági kísérletekről. “Ez azt jelenti, hogy az évi csaknem harmincezer megkeresésből több mint kétezer beszélgetésben felmerül valamilyen szuicid gondolat, és évről évre növekszik a szorongások, a félelmek, az általános lehangoltság, a magány vagy a konkrét öngyilkossági gondolatok miatt segítséget kérő tizenévesek vagy fiatal felnőttek száma” – mondta az InfoRádióban Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője. A szakember elmondta, hogy sok tizenéves arról számol be a Kék Vonal munkatársainak, hogy csak nekik meri kimondani a nagyon sötét gondolatokat, mert fél attól, hogy pszichés problémákkal küzdeni stigmatizáló, illetve mert nem akar terhet jelenteni a családjának, a környezetének.

“Azt is észleljük, hogy a mobiltelefon-használat terjedésével a mi hívóink életkora is csökken, már egy 11-12 éves gyerek megkeresésén sem csodálkozunk, de azért leginkább a klasszikus középiskolás korosztályban, a 14-15 évesektől a 18-19 évesekig van az életkori görbénkben egy hegy” – fogalmazott Reményiné Csekeő Borbála.

Azoknak a fiataloknak is nő a száma, akik diagnosztizált pszichiátriai betegséggel élnek, de nem jutnak terápiás segítséghez.