Terhesség

4 praktika, ami segíthet beindítani a szülést

Szelíd, otthoni módszerek, amelyek (állítólag) beindítják a szülést.
2024. Szeptember 16.

Az a bizonyos kiírt nap…nem kőbe vésett, de mégis sokan riogatnak vele. Még mielőtt az otthoni, szelíd szülést beindító módszereket mutatnánk be, jó, ha tisztában vagyunk azzal, mit jelent a terminus túllépés és mit a túlhordás.

terhes nő ultrahangon

Kép: Getty Images

A szülés várható időpontját az utolsó menzesz első napjától számítják. A 280. napra, tehát a betöltött 40. hét végére teszik, azzal a feltételezéssel, hogy a ciklus 28 napos, és a tüszőrepedés, valamint a megtermékenyítés a ciklus 14. napján történik. A terhesség 40 hete is egy átlagolt szám.

Terminustúllépésről akkor beszélünk, ha a terhesség meghaladja a betöltött 40 hetet, túlhordásról pedig akkor, ha eléri vagy meghaladja a betöltött 42 hetet. Ez a terhességek 3-12 százalékában fordul elő.

A szülés várható időpontjának kiszámítása ugyanakkor nem veszi figyelembe az egyéni eltéréseket: a ciklus hosszát, a tüszőrepedés időpontját, így a megtermékenyülés a valóságban máskor lehet, mint azt a számítások feltételezik. Előfordulhat tehát, hogy nem a baba késik, hanem a terhesség tényleges kora más, mint az előzetes számítások.

A betöltött 40. hét ettől függetlenül még mindig vízválasztó, ezért sok kismama megpróbálja előcsalogatni a babát, hátha így nem orvosi rásegítéssel indul meg a szülés. Lássuk, milyen szelíd módszerek lehetnek hatásosak.

Nagy séta

Elég naponta fél órát szánni sétára szabad levegőn, mélyeket lélegezve, hogy a függőleges testhelyzetnek, a mozgásnak és a gravitációnak köszönhetően beinduljon a szülés.

Mellbimbómasszázs

Ez az első hallásra talán furcsa szülésindító tipp azért működik, mert az oxitocin nevű hormon termelődését segíti elő, ami fontos szerepet kap a vajúdás és a szülés során.

Ananász és csípős ételek

Vannak ételek, amelyeknek különleges babacsalogató erőt tulajdonítanak, ilyen például az ananász, ami bromelint juttat a szervezetbe. Ez az anyag felkészíti a méhet a szülésre, ezért érdemes friss ananászt enni vagy ananászlevet inni. Mások – természetesen mértékkel fogyasztva! – a fokhagymára és a csípős ételekre esküsznek.

Málnalevél tea

Bár a tudomány nem támasztja alá, mégis sokan hisznek a málnalevél tea szülésbeindító erejében. A tea fogyasztása elősegítheti a méh ellazítását, felpuhíthatja a méhnyakat. Elsősorban salaktalanító hatása miatt megmozgatja a belek simaizomzatát, így a méhizomzat is mozgásba jöhet, ez pedig az első fájásokat kialakulásához vezethet. Fontos tudni, hogy a málnalevél teát nem javasolt a 34. terhességi hét előtt fogyasztani, mert szakértők szerint akár korai méhösszehúzódást is kiválthat. Szintén nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén.

 

Bármelyikkel is kísérleteznél, előtte egyeztess az orvosoddal!