Gyerek

Iskola utáni kiborulás – így kezeld

Az iskolában csak dicséretet kap, de otthon, suli után tisztára kifordul magából a gyereked? Ez teljesen normális jelenség – persze ettől még nem könnyű kezelni. Megmutatjuk, mit tegyél.
2024. Szeptember 18.
szemüveges iskolás kislány kiborult, unatkozik, hisztizik, iskola utáni kiborulás

Fotó: Getty Images

Talán emlékszel még, mikor pici volt a gyereked, és a nagyinál igazi kis angyal volt, majd ahogy megérkeztél, mintha az ördög bújt volna bele, hisztizett, rosszalkodott? Vagy az oviban ügyes nagylányként, nagyfiúként viselkedett, majd mikor elhoztátok, jött a hiszti meg a nyafogás. Nagyon hasonló az a jelenség, amikor a gyerekek az egész napos iskolai „jól viselkedés” után kiborulnak otthon. Az „önuralom összeomlásának” hívják a szakértők azt, amikor a gyerek a nap folyamán magában tartja a nehéz érzéseit, „viselkedik”, majd otthon, a biztonságos környezetben ezek kontrollálatlanul előtörnek.

Miért borul ki a gyerekem?

Az Institute of Childpsych szakértői nagyon szépen elmagyarázzák, mi is történik ilyenkor. A szülő a legtöbb esetben azt hallja a tanártól, hogy a gyerek teljesen rendben van az iskolában, jól viselkedik, épp ezért értetlenül áll a kiborulás előtt. Ami mit is jelent pontosan?

Első fázisként például ezt:

  • A gyerek elvonul, bezárkózik a szobájába
  • Nem akar beszélni a napjáról
  • Fáradt, kimerült, zárkózott

Ami aztán a robbanásig fokozódhat:

  • Megmagyarázhatatlan hiszti
  • Agresszió
  • Kiabálás
  • Apróságokon való kiakadás

Ez történik, ha kiborul

Képzeld csak el, mit is jelent egy kisgyerek számára egy iskolai nap: szabályok, szigorúan meghatározott keretek, időnyomás, elvárások, stressz és rengetegféle inger. Mindezek közepette neki „tartania kell magát”, nem szabad, hogy elragadják az érzelmi, egyszerűen „bent kell tartania” mindent. Nem teheti meg, hogy akkor pihenjen, amikor elfárad, nem sír, amikor gondja van, vagy fáj valamije, hiszen „ő már nagy”, nem kiabál a másikkal, amikor összevesznek, hiszen ilyet „nem csinálunk”.

Aztán amikor végre otthon van, biztonságos közegben, a számára biztonságot jelentő emberekkel, végre engedhet ebből az erős kontrollból – és ez bizony néha érzelmi kitörések formájában valósul meg.

Az okok tehát, amiért a gyerek kifordul önmagából:

Túlterhelődött: Túl sok inger érte a nap folyamán, ez stresszt jelent számára, amitől például egy ilyen összeomlással tud megszabadulni (még nincsenek eszközei, hogy máshogy kezelje a nehéz érzéseit).

Szétkapcsolódott: Egész nap távol volt attól, aki a biztonságot jelenti számára, és ez nagyon megterhelő számára. Sokkal nehezebb ebben a helyzetben az érzelmek szabályozása, főleg, ha nincs olyan felnőtt az iskolában, akihez kötődhetne.

Inkompetensek érzi magát: Gyakran szembesül azzal a nap folyamán, hogy nem tud, nem ért dolgokat, esetleg az iskolai szociális életbn nem boldogul – és ez rendkívül stresszes a gyerekek számára.

Így segíts a gyerekednek, ha kiborult

A szakértők az alábbi teendőket javasolják – érdemes kikísérletezni, nálatok mi válik be leginkább.

A csend segít

Bármilyen csendes, megnyugtató tevékenység segíthet, hogy a kicsi békésen érkezzen meg a stresszes iskolai napból az otthoni légkörbe

Kapcsolódjatok

Próbálgasd, mire van szüksége: ölelésre, összebújásra, közös uzsonnára/vacsorára, esetleg olvass neki, játsszatok valamit együtt – a lényeg, hogy érezze a figyelmedet.

Visszatöltés

Lehet, hogy nm érzékeli, ám valójában éhes. Jó, ha ilyenkor nem cukros nasit kap, hanem valamilyen egészséges ételt gyümölccsel, zöldséggel.

Mozogjon

A testmozgás rengeteget segít a stressz kezelésében, a stresszhormonok kiürítésében. De vigyázz, egy szigorú keretek között tartott, teljesítményfókuszú edzés nem biztos, hogy hozza a jótékony hatásokat, inkább extra stresszt jelenthet. A könnyed, játékos mozgás a szabadban az, ami igazán jótékony ilyenkor.

Leckeszünet

Oké, nagy a nyomás, hogy el kell készülni a házi feladatoknak, de muszáj, hogy legyen egy kis lazítós időszaka a gyereknek, amikor nem az iskolai feladataira koncentrál.

Üresjárat

Az iskolát követő rengeteg különóra nagy érzelmi és fizikai terhet jelenthet a gyereknek. Igyekezz úgy szervezni a teendőket, hogy legyen „strukturálatlan” ideje is a kicsinek, amikor nincs minden perce beosztva, és azt csinálhat, amit szeretne.

Állj mellé

Fontos, hogy tudja, hogy teljesen természetes és rendben van, ha egy hosszú nap után fáradt, kimerült, feszült. Ezek normális és gyakori érzések, amik el fognak múlni – és idővel ő is megtanulja őket hatékonyabban kezelni.

Képernyőmentes idő

Jó, ha a játék nem tableten, telefonon, tévén történik, ahogy az is, ha a kikapcsolódás nem tévézést, videónézést jelent. Nem kell teljesen eltiltani ezektől a gyereket, de szervezd úgy a délutánt, hogy ne csak ezek jelentsék számára a kikapcsolódást a rendelkezésre álló rövid időben.

Kitartás, lesz ez jobb is

A szakértők szerint ez a jelenség a tanév kezdetén, az első hónapokban a legintenzívebb. A gyerekek számára a hosszú szünetet követően nehéz az átállás a hosszú iskolai napokra, elfáradnak már csak abban is, hogy „viselkednek”. Szóval ha néha (általában) nehéz is ezeket a kiborulásokat kezelni, legyél megértő, türelmes, kedves, tudd, hogy ez „nem neked szól”, legyen készenlétben egészséges étel, ital, ölelés és a kedvenc játék, és hidd el, könnyebb lesz.

Forrás: Instagram.com/Instituteofchildpsych, todaysparent.com