Gyerek

Miért rosszalkodik a gyerek, amikor fáradt?

A fáradtság felnőttként is különös hatással lehet a viselkedésünkre, és megnehezítheti, hogy fenntarthassuk az önuralmunkat. Ezt pedig a gyerekeknél is érzékelhetjük.
2023. Április 05.
gyerekek a nappaliban
(Kép forrása: Getty Images)

Fáradtságot okozhat a fizikai, a szellemi vagy akár az érzelmi megerőltetés is.

Észrevetted a gyermekednél azt, hogy hajlamos ”rosszalkodni/rosszul viselkedni”, amikor fáradt? De mi lehet ennek az oka?

A Medical Xpress szerint ennek megértéséhez érdemes megemlíteni az agy prefrontális kérgét, azt a területet, amely a viselkedés szabályozását kezeli. Ez az agykéreg felelős az úgynevezett végrehajtó funkciókért, és segít kontrollálni a viselkedést.

A végrehajtó funkciók közé tartozik az elmélkedés és a tervezés képessége, a döntéshozás az érvelés alapján, és érzelmi állapotunk racionalizálása és kezelése is. De ide tartozik az úgynevezett munkamemória is, amely olyan folyamatok összességét jelenti, amelyek lehetővé teszik a számunkra, hogy információt tároljunk és ideiglenesen kezeljünk olyan összetett kognitív feladatok elvégzéséhez, mint például a nyelvi megértés, az olvasás, a matematikai készségek, a tanulás vagy az érvelés – vagy éppen a kognitív rugalmasság, az agy azon képessége, hogy a viselkedésünket és a gondolkodásunkat a változó, új és váratlan dolgokhoz és helyzetekhez igazítsa.

De mi köze ennek a fáradtsághoz, és hogyan befolyásolja a felnőttek és a gyerekek viselkedését? Agyunk a testünk teljes tömegének mindössze 2-3 százalékát teszi ki, ennek ellenére a metabolikus energia nem kevesebb, mint 20-30 százalékát fogyasztja, és a legtöbbet fogyasztó rész a prefrontális kéreg, írja a portál.

Amikor fáradtak vagyunk, az anyagcserénk hajlamos szétosztani a felhasználható energiát, így csökken a prefrontális kéreg számára is rendelkezésre álló energia arra, hogy maximális hatékonysággal láthassa el a feladatait.

Ilyenkor tehát nehezebben mehet a gondolkodás, a tervezés, a döntéshozás, az érzelmek kezelése, és az információ tárolása és kezelése. Ez a gondolkodást kevésbé rugalmassá és merevebbé teszi, és veszítünk a viselkedésünk kontrollálásának képességéből.

Így amikor fáradtak vagyunk, hajlamosak lehetünk például olyasmit mondani, amiket nem akartunk, mert a végrehajtó funkciók kevésbé hatékonyan működnek. És ugyanez történik a gyerekekkel is: annak ellenére, hogy tudják, hogy vannak dolgok, amiket nem engedünk meg nekik, amiket nem szabadna megtenniük, ha fáradtak, megnő annak a valószínűsége, hogy megteszik ezeket, hogy „rosszul viselkednek”.

(Jó oldala azonban van a fáradtságnak is. Egy megerőltető tevékenység után kreatívabbak lehetünk, mert ha az önkontroll nehezebb, az ötletek is szűrő nélkül, vagy kevesebb tudatossággal születnek.)

Forrás: medicalxpress.com