Család

Ausztrália korhatárhoz kötné a közösségi média használatát

Az ausztrál kormány alsó korhatárt fontolgat az alkalmazások szülői engedély nélküli használatára, a mentális egészséggel kapcsolatos aggályok miatt.
2024. Szeptember 21.

Az ausztrál kormány azt tervezi, hogy alsó korhatárhoz köti a gyerekeknél a közösségi média használatát. A tervezet széles politikai támogatást élvez, de egyes szakértők káros következményekre figyelmeztetnek. Azzal a szakértők is egyet értenek, hogy a közösségi oldalak mértéktelen használata veszélyes lehet a gyerekekre, de egy korhatár bevezetése akár komoly károkat is okozhat nekik, a megvalósítás pedig szerintük minimum problémás.
Anthony Albanese miniszterelnök kedden bejelentette, hogy kormánya még idén előterjeszti a korlátozásról szóló törvényt.

Gyerekek mobiloznak

Kép: Getty Images

„A korlátozás arról szól, hogy a gyerekeknek legyen gyerekkoruk” – mondta Albanese kedden egy sydneyi rádióállomásnak, hozzátéve, hogy ő a 16 éves korhatárt támogatja. „Semmi szociális nincs abban, hogy a közösségi média némelyike elragadja az ausztrál fiatalokat a valódi barátoktól és a valódi élményektől.” Úgy fogalmazott, hogy azt szeretnék, ha az ausztrál fiatalok letennék az eszközeiket, és a focipályára, az uszodába vagy a teniszpályára mennének és egymással foglalkoznának. „Tudjuk, hogy a közösségi média társadalmi károkat okoz” – fogalmazott.

Egyes szakértők szerint azonban a kérdés nem ilyen egyszerű, mivel a korhatár bevezetése megakadályozhatja, hogy a bajba jutott fiatalabb tizenévesek megtalálják a szükséges segítséget, vagy arra kényszerítheti őket, hogy titokban használják a közösségi médiát, ami tovább fokozza a veszélyeket.

„Amit Ausztrália most bevezetne, az egy kicsit egyszerű válasz egy valójában nagyon összetett kérdésre” – mondta Lisa Given, a Melbourne-i Királyi Technológiai Intézet informatikai tudományok professzora.

Ausztrália egyike a sok nemzetnek, amelyek a gyermekek korai online jelenlétének negatív hatásaival küzdenek, különösen a közösségi médiában. Az Egyesült Államok néhány államában hasonló korhatárokat vezettek be a közösségi médiában – néhányan odáig mentek, hogy megtiltották, hogy 18 év alattiak szülői engedély nélkül használják a platformokat.

A közösségi média hatásaival kapcsolatos aggodalmak fokozódásának jeleként Vivek H. Murthy, az Egyesült Államok sebész főorvosa nemrégiben felszólított arra, hogy a közösségi médián a dohánytermékekhez hasonló figyelmeztető címkéket helyezzenek el, amelyek felhívják a felhasználók figyelmét arra, hogy a platformok károsíthatják a gyermekek mentális egészségét.

“Az Európai Unió közel egy évtizede fogadta el azt a jogszabályt, amely megtiltja, hogy 16 év alatti gyermekek szülői beleegyezés nélkül hozzáférjenek az online szolgáltatásokhoz, beleértve a közösségi médiát is, bár a törvényt módosították, hogy az országok kivételt tehessenek a korhatár-tilalom alól” – mondta Given. Spanyolország nemrégiben emelte 14-ről 16 évre a közösségi média fiókok létrehozásának alsó korhatárát.

Ausztrália eSafety biztosa, aki a cyberbullying, a cyberbántalmazás és az illegális online tartalmak felügyeletével foglalkozik, hasonlóan óvatos hangot ütött meg. „Ha korhatár-alapú korlátozásokat vezetnek be, az eSafety attól tart, hogy egyes fiatalok titokban fogják használni a közösségi médiát” – mondta az év elején Julie Inman Grant biztos. „Ez azt jelentheti, hogy megfelelő védelem nélkül férnek hozzá a közösségi médiához, és nagyobb valószínűséggel használják a kevésbé szabályozott, nem főáramú szolgáltatásokat, amelyek növelik annak valószínűségét, hogy komoly kockázatoknak vannak kitéve.”

(The Washington Post)