Család

Foltok a burgonyán hámozás után – még ehető?

Elegendő kivágni azokat a részeket?
2024. Szeptember 22.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A Maradék nélkül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programja, amelynek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése, tette fel azt a kérdést Facebook-oldalán, hogy mit jelentenek a foltok a burgonyán, és még ehető-e ilyen esetben a gumó.

Ahogy a bejegyzésükben írják, a burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszerünk, amit számos módon elkészítve felhasználhatunk.

„De mi történik, ha hámozáskor kékes-fekete foltokat találunk a gumón?” – teszik fel a kérdést, mit érdemes tenni ilyen esetben? „Nem kell aggódni, mivel ezek az elszíneződések legtöbbször mechanikai sérülések vagy nem megfelelő tárolás eredményei. Minél tovább tároljuk a burgonyát, annál nagyobb a valószínűsége a fekete foltok megjelenésének, de ezek egyszerűen kivághatók, így egészségügyi szempontból ártalmatlanok” – írják a posztban, ahol arra vonatkozóan is adtak ötletet, hogyan érdemes tárolni a burgonyát.

Egyrészt hűvös, sötét és száraz helyre javasolt tenni, hogy elkerüljük a foltokat, másrészt pedig javasolt óvni az ütésektől és a nyomástól.

A Maradék nélkül portál ebben a cikkében részletesebben ír erről, és arról is, mi a teendő, ha hajtások vagy zöld részek jelennek meg a krumplin.