Kisgyerek

Így változik a gyerekek testsúlya 1-3 éves koruk között

Sok szülő aggódik, hogy megfelelő ütemben gyarapodik-e a gyereke. Mutatjuk, hogy alakul ebben az időszakban a súlygyarapodás üteme.
2024. Október 06.
kisgyerek eszik

Kép: Getty Images

Az első születésnap környékén a gyerekek megháromszorozzák születési súlyukat. Azaz nagyjából 9-10 kilogramm a testsúlyuk ekkor. Az első születésnapot követően a súlygyarapodás lelassul, míg 2 éves kortól jelentősen mérséklődik, s ez így is marad egészen 5 éves korig.

1-2 éves kor között évi 1,4 – 2,3 kg az átlagos súlygyarapodás, míg 2 éves kor után évente 1,5 – 2,5 kg az egészséges testtömeg-növekedés mértéke. Ezt azt jelenti, hogy kétévesen nagyjából 12,1-12,9 kg-os, míg 3 évesen 14,3-15,4 kg-os egy kisgyerek.          

Fontos kérdés, hogy mit és hogyan egyen ebben az időszakban a kisgyerek, hiszen ez hosszú távon is kihat az egészségére és az ételekhez, az evéshez való hozzáállására. Az ételhez való egészséges viszonyát ilyen kicsi korában alapozhatjuk meg.

Az ajánlások szerint a legalább 24 hónapon át tartó szoptatás hozzájárul az egészséges testsúly (és immunrendszer) megőrzéséhez. Csakúgy, mint az étkezésekkel való jó kapcsolat kialakítása is: bízzunk a kisgyermekben, hogy annyit eszik, amennyi számára szükséges – engedjük meg neki, hogy ő döntse el, mikor lakott jól. Észszerű keretek között maradva engedjük, hogy kóstolgasson, válasszon és kerüljük az étkezésekhez kapcsolódó büntetéseket és jutalmazásokat is. Fogyasszon minden nap zöldségeket, gyümölcsöket, ha lehet, akkor idényt válasszunk. Naponta kerüljön a tányérra teljes értékű gabona. Folyadékbevitelét túlnyomóan vízből fedezzük, az üdítők helyett. Mellőzük a teáztatást és felesleges kalóriabevitelt. És persze ne feledkezzünk meg a szabadban eltöltött idő jelentőségéről sem.

Kutatások rámutattak, hogy a 2 éves korukban túlsúlyos kisgyermekek szignifikánsan nagyobb valószínűséggel lesznek 12 éves korukban is túlsúlyosak, mint azok, akik 2 évesen normál testtömegűek voltak.