Család

Tippek a plüssjátékok mosásához

Mire érdemes figyelned, amikor a gyermeked kedvenc plüssfiguráját mosod?
2024. Október 09.

A plüssállatok vagy más plüssfigurák gyakran érdemlik ki a kedvenc játék címet a kisgyerekeknél. Ilyen esetben pedig az adott macit, kutyust vagy akár plüssautót mindenhová magukkal is vihetik, az ovitól kezdve a játszótérig.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Ha úgy látod, hogy ráférne a kedvenc plüssre egy mosás, a marthastewart.com oldalon adnak ehhez néhány tippet.

A mosógépben való mosás esetén a portál szerint hálós mosózsákban vagy párnahuzatban érdemes kimosni a plüssjátékot: utóbbinál kösd csomóra a huzat száját vagy rögzítsd hajgumival. A plüsst a mosógép kényes ruhákhoz való programján, hideg, alacsony hőfokon kell mosni, finommosószerrel.

Ha a mosógépes mosást választod, a játék címkéjén vagy ennek hiányában akár a gyártó weboldalán ellenőrizd le, hogy lehet-e gépben mosni.

Ha a plüssállatnak ragasztott szemei, flitterei, csillámos részletei vagy egyéb részei vannak, akkor javasolt inkább kézzel kimosni. Ilyen esetben egy nagy tál enyhe, kímélő mosogatószeres melegvízben.  A vízbe mártott pamut törlőkendővel tisztítsd meg a szemeket és az orrot, és minden más kényes területet. Ezután merítsd a vízbe a játékot, és néhányszor forgasd benne körbe. Ezt követően alaposan öblítsd ki tiszta vízzel, amíg eltávolítod a szappanmaradványokat. Egy száraz törölközővel itasd fel a felesleges nedvességet.

Szárítsd meg levegőn vagy tedd mosószsákban vagy párnahuzatban a szárítóba, alacsony fokozatra. A szárítógép esetében is előbb mindig tájékozódj a címkén vagy a gyártó oldalán arról, hogy egyáltalán lehet-e ezzel szárítani a játékot. Ha kényes részek, ragasztott vagy műanyag részletek vannak a játékon, inkább levegőn szárítsd. A Real Simple azt javasolja, hogy ilyenkor tedd jól szellőző helyre, hogy megakadályozd a penészedést. Ha a plüssjáték még ereszt vizet, akkor tegyél vödröt a ruhaszárító állvány alá. Gyorsíthat a folyamaton, ha hajszárító hideg fokozatával rásegítesz a száradásra.

Ezek a mosási javaslatok olyan plüssjátékokra vonatkoznak, amelyeknek nincsenek elemes-elektromos részei! Az elemes-elektromos játékok tisztításával kapcsolatban javasolt a címkéről vagy a gyártó oldaláról tájékozódni.