Család

Hamis nyereményjátékkal csalhatják ki az összes pénzed

Figyelmeztet a Rendőrség: a napokban egy soproni hölgy bankszámláját ürítették le az élelmes csalók, kihasználva a jóhiszeműségét.
2024. Október 11.

Az esetről a police.hu oldalán számoltak be részletesen, elsősorban azért, hogy megelőzzék, másokkal is történhessen hasonló.

Hamis nyereményjátékkal csalhatják ki az összes pénzed

Gyanút fogott, de már későn

Mint írják, egy idős soproni hölgyet hívott fel egy ismeretlen nő, hogy nagyszerű (ál)hírt közöljön vele: egy korábbi befektetésének kapcsán kisorsolták, és nyert 800 ezer forintot, amit akár azonnal jóvá is irathat a bankszámláján.

Készségesen elmondta, hogy ehhez nincs más dolga, csak vonalban maradva telepíteni az AnyDesk nevű programot, aminek telepítését is lépésről-lépésre segítette az állítólagos ügyintéző. Az áldozat nem is sejtette, hogy ezzel távoli hozzáférést biztosított a csalóknak az összes pénzintézeti azonosítójához, amivel rögtön vissza is éltek.

A megkárosított hölgy nem hogy nyeremény nélkül maradt, de 1,2 millió forintját is elveszítette, azt ugyanis az adathalászok saját számlájukra utalták.

A becsapott hölgy később gyanút fogott, ezért a bankfiókjához fordult, ott azonban már csak azt tudták megerősíteni, hogy a számlájáról eltűnt a pénz.

Az eset kapcsán a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az országos Mátrix Projekt mindenki figyelmét felhívják az online csalások megelőzésére:

  • Ahhoz, hogy a számlájukra pénzt utaljanak, nincs szükségük semmilyen programra, és a netbanki profiljukba sem kell bejelentkezniük!
  • Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy applikációt a számítógépükre, mobiltelefonjukra, főleg ne egy linkre kattintva!
  • Soha ne küldjék el bankkártyaadataikat, felhasználói azonosítóikat, jelszavaikat e-mailben, SMS-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Legyenek éberek! Gyanakodjanak, ha túl szép, „visszautasíthatatlan” az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen!
  • Ha úgy látják, minden óvintézkedésük ellenére becsapták, megkárosították Önöket, azonnal tegyenek feljelentést bármely rendőri szervnél vagy a 112-es segélyhívó számon!

Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán találsz.

Fotó: Getty Images