Család

Dühtakarítás: próbáld ki a leghasznosabb TikTok trendet

Te nyugodtabb leszel tőle, a lakás pedig tisztább: mindenki csak nyer, ha kipróbálod a rage cleaning TikTok trendet. Persze nem mindegy, hogyan állsz neki dühtakarítani.
2024. Október 22.
Dühtakarítás

Fotó: TikTok / itsmickayla.miller, maverickmother, thatcinderellalife

Te mit csinálsz, ha valamiért ki vagy akadva? Magadban füstölögsz, hangosan puffogsz, keresel egy kis édességet? Esetleg a dühödet megpróbálod valami „hasznosba csatornázni”, és elmész sétálni, sportolsz, futsz? Ha azon „szerencsések” közé tartozol, akiket megnyugtat, hogy nekiállnak idegből lesikálni valamit, kiporszívózni, letörölgetni, akkor te már intuitíven használod a dühből takarítás nyugtató erejét. Ha még nem próbáltad ezt, akkor érdemes – a TikTokon egész rajongótábora van a rage cleaning vagy angry cleaning videóknak, és nem véletlenül.

Miért jó a dühtakarítás?

Ha a takarítást egyébként nyűgnek érzed, és nem igazán kapcsol ki, a dühtakarítás akkor is működhet nálad. A titok, hogy ahelyett, hogy a helyzeten kattognál, ami kiakasztott, vagy magadban fortyognál újra és újra átélve a bosszantó helyzetet, elkezdesz valami mást csinálni – valami olyasmit, ami lehetőleg kicsit megerőltető, intenzív, és azzal, hogy a figyelmedet másfelé irányítja valamint a testedet is megmozgatja, segít kilépni a bosszantó helyzetből. Összeszedtük, milyen sok pozitív hatása lehet, ha takarításba fojtod, vagy pontosabban inkább csatornázod a dühödet.

  • Pont ez a lényeg: az érzelmet nem elfojtod, elnyomod, hanem testi szinten adsz lehetőséget arra, hogy megéld, és ezzel elmúlhasson.
  • Pontosan a fizikai aktivitás az, ami rengeteget számít a stressz oldódása szempontjából.
  • A fókusz áthelyezése hozzájárul ahhoz, hogy nyugodtabban tudd majd kezelni a problémát.
  • Ha elvégzel egy feladatot, az jóleső érzéssel tölt el, és segít a nehéz szituációt nyugodtabban átlátni.
  • Így lesz igazán hatásos, ha dühtakarítasz.
  • Válassz olyan feladatot, amihez fizikai igénybevételre van szükség (minimum porszívózás vagy fürdőszoba-sikálás, esetleg sütőtakarítás).
  • Ne legyen túl nagy a feladat, „lásd a végét”, be tud fejezni 1-2 órán belül.
  • Lehet bármi, amihez egy kicsit is kedvet érzel.
  • Az aprólékos, pepecselős munkák ilyenkor keveseknél működnek jól, válassz valami nagyobb, egyszerűbb dolgot (kivéve, ha nálad pont a pepecselés működik).
  • Jó, ha nem „agyalós” dolgot választasz, a rendszerezés, szortírozás nem feltétlenül jó választás. (A „kidobok mindent, ami nem kell” jó stresszoldónak tűnik, de utána vissza is kell pakolni mindent, ami marad, egy új rendszerben a helyére, szóval gondold át.)

Vigyázz, káros is lehet!

Eddig úgy tűnhet, terápiának is szuper a dühtakarítás, mindenki jól jár vele: te nyugisabb, a lakás tisztább lesz. De azért érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy az egész család profitáljon ebből a stresszoldó technikából. Ha úgy történik a dühtakarítás, hogy közben a család többi tagjának vigyázzban kell állnia, vagy épp próbálnak láthatatlanná válni, az nem lesz jó a családi dinamika szempontjából. Lehet, hogy te lenyugszol, de mindenki más stresszesebb lesz a végére. Épp ezért olyasmit válassz, és úgy csináld, hogy ez a te saját „terápiád” legyen, valóban „vonulj el”, hogy lenyugodhass. Ha az érződik az egészből, hogy te „még mérgedben is valami hasznosat csinálsz, a családért”, amiért nekik talán még hálásnak is kellene lenniük, miközben nagyjából menekülnek az utadból, az nem jó irány. Pont a lényeg veszik el így a dologból: hogy úgy küzdesz meg a feszültséget okozó helyzettel, hogy a takarítás segítségével egy kicsit kilépsz belőle, a fizikai aktivitással pedig teret engedsz a nehéz érzelmek bizonyos fokú megélésének anélkül, hogy az aktuális konfliktuson pörögnél.

Dühtakarítás helyett erőtakarítás

Ha a dühöt, csalódottságot, frusztrációt akarod „levezetni”, akkor érdemes lehet power cleaning-ként gondolni a dühtakarításra. Vagyis tudatosan használni a takarítás stresszoldó, relaxáló erejét. A steadyparents.com szerzője szerint ettől lesz erőt adó a stressztakarítás:

  1. Fókuszálj egy dologra: amikor teljesen szét vagy esve. Ez az egyszerű trükk, hogy egyetlen egyszerű takarítási feladatra koncentrálsz (például kisikálod a kádat), segít abban, hogy visszanyerd a fókuszt.
  2. Haladj apró lépésekben: ha a konyha lesz a célterület, akkor először szedd össze a piszkod edényeket, ez épp elég cél. A következő az legyen, hogy kipakolod a mosogatógépet, majd jöhet a bepakolás. Vagy először tedd használhatóvá a mosogató környékét, pakolj el a szárítóról, ezután jöhet a mosogatás. A sok apró, könnyen megvalósítható cél kipipálása fejben elégedettséget ad, ami stresszoldó hatású.
  3. Arra figyelj, amit csinálsz: legyél hatékony, alapos, mozogj tempósan, és ne hagyd, hogy a gondolataid a konfliktus körül pörögjenek. Megtörténhet, hogy újra és újra visszatérsz a problémához, ilyenkor egyszerűen irányítsd vissza a figyelmedet a takarításra.
  4. Tudd, mikor kell abbahagyni: a jóleső fizikai fáradtság sokat segít, de a totális kimerülés nem biztos, hogy előre visz – ne hajszold magad túlzásokba.

Az is elég, ha nézem?

Egyébként annak is lehet pozitív hatása, ha épp nem veted bele magadat a takarításba, hanem csak nézed a takarítós videókat a TikTokon. Lássuk, miért jó „elméletben takarítani”:

  • A videók a rendezettség jóleső érzését adják, az érzést, hogy a „helyükre kerülnek a dolgok”.
  • Motiváló lehet, ahogy látod, hogy másnak megy, te is meg tudod csinálni.
  • Hasznos trükköket is tanulhatsz belőle, amit következő alkalommal (akár dühből, akár erőből, akár „csak úgy” takarítasz), te is kipróbálhatsz.
  • Az ASMR-típusú, vagyis a megnyugtató hanghatásokkal operáló videók egyesekre valóban stresszoldó hatással vannak.
  • Annak a látványa, ahogy máshol, másnál „helyreáll a rend”, megadhatja azt a kis elégedettség-érzést, ami elég ahhoz, hogy te magad is a tettek mezejére lépj, felállj a kanapéról, és tegyél valamit azért, hogy jobban érezd magad (a lakásodban és a testedben is).

Forrás: lifehacker.com, metro.co.uk, steadyparents.com, edenfamilypractice.com