Család

Így érd el, hogy a gyereked elsőre megcsinálja, amit kérsz

Nagyon unod már, hogy ötvenszer kell elmondanod valamit, mire a gyerek megcsinálja – és gyakran az is kell hozzá, hogy felemeld a hangod? Ezzel a módszerrel nem kell majd könyörögnöd, hogy hallgason rád.
2024. Október 25.
apuka beszélget a kislányával, hallgasson rád a gyerek

Fotó: Getty Images

Kéred szépen, aztán még egyszer, majd kicsit erőteljesebben, aztán elmondod, miért kellene megcsinálnia, miért fontos, hogy megtörténjen az adott dolog, majd egyszer csak elveszted a türelmedet, és kiabálni kezdesz, amitől veszekedéssé fajul a helyzet, amit jól megbánsz a végén, ő is kiborul… – ismerős? Egy szülő sem szeret kiabálni, de a levegőnek beszélni sem. Nem könnyű tapasztalat, amikor a gyerek „oda se bagózik” arra, amit kérsz tőle – lehet ez valami teljesen szimpla, egyértelmű feladat, mint hogy vigye ki a tányérját a konyhába, miután megette a vacsorát, vagy ennél több erőfeszítést igénylő, például hogy pakoljon el a szobájában vagy öltözzön fel. Akár kicsi, akár nagyobbacska gyerekről van szó, ha nem hallgat rád, nem csinálja, amit kérsz, többedszerre sem, az bizony nagyon is próbára teszi a türelmedet. Teljesen érthető, ha kiborulsz, és hidd el, mindenkivel megesik, hogy tehetetlenségében kiabál, szóval ne vádold vagy ostorozd magad, viszont próbálj tenni azért, hogy ne a megszokott minél többször ne a megszokott forgatókönyv (kérés, kérés, kérés, nyomatékos kérés, kiabálás) forgatókönyv szerint alakuljanak a dolgok, hanem simábban – mindenki számára.

Kérd úgy, hogy meghallja

Lehet, hogy épp annyira játszik, hogy teljesen máshol jár a kicsi, miközben te kéred vagy utasítod valamire. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs kedve az adott dologhoz, ezért elengedi a füle mellett. És még sok minden, de igazából a miért most mindegy. A legtöbb helyzetben segít ugyan, ha igyekszel megérteni a gyereket, és empatikusan állsz hozzá, de amikor megkéred valamire, van néhány hasznos trükk, ami a miértektől függetlenül működik. Caitlin Slavens És Chelsea Bodie, a Mamapsychologists Instagram-oldal pszichológus szakértői tényleg működő tippeket adnak ahhoz, hogy elérd: a gyereked hallgasson rád, és megcsinálja amit kérsz.

1. Vedd fel a szemkontaktust

Hajolj, vagy még jobb, guggolj, térdelj le úgy, hogy egy magasságban legyen a szemed a gyerekével, és nézz a szemébe – legyen aktuális kapcsolódás, amikor megkéred őt arra, amit szeretnél, hogy megtegyen. Már ez az egyszerű dolog sokkal közelebb visz mindkettőtöket a sikerhez, mintha a másik szobából kiabálnád át, mit kéne csinálnia. A szemkontaktussal láthatod, valóban figyel-e a gyerek, tényleg eljut-e hozzá az, amit szeretnél – és ha még meg is érinted közben, például megfogod a kezét, az még inkább hozzásegít ahhoz, hogy ő is kapcsolódjon a helyzethez, és átérezze, hogy most dolga van.

2. Legyél lényegre törő

Kevés szóval, egyszerűen mondd el, mit vársz a gyerektől. Majd körülírhatod, ha úgy érzed, nem érti pontosan a feladatot, vagy szükség van valamilyen extra instrukcióra, de először nagyon egyszerűen megfogalmazva add tudtára, mi a feladat. Ha hosszasan magyarázol, elveszíti a gyerek a fókuszt, különösen, ha kicsi még.

kisgyerek építőkockával játszik, egykék problémái

Fotó: Getty Images

3. Fogalmazz pozitívan

Itt nem arra gondolunk, hogy örömködve mondd el, hogy most abba kell hagyni a játékot, hanem hogy ne arra helyezd a hangsúlyt, hogy mit nem szabad, nem lehet csinálni, hanem arra, amit lehet, szabad, kell. Sokkal könnyebben dolgozza fel a gyerekek agya (és mindenkié) az állításokat, mint a tagadásokat, negatív felszólításokat, tiltásokat.

4. Köszönd meg előre

Egyszerű trükk, de a szerzők szerint működik: még azelőtt köszönd meg a gyerekednek az erőfeszítést, mielőtt elvégezte volna a feladatot. Mindenki szeret köszönetet hallani – ugye te is? És ha valamit megköszöntek neked, akkor szívesebben csinálod meg, mert azt érzed, a másik hálás érte, igaz? A gyerekeknél is működik a dolog – persze arra figyelj, hogy ez a köszönet kedves és szívből jövő legyen, a cinikus, odaszúrós köszönés inkább romboló, mint ösztönző hatású.

+1. Állíts, és ne kérdezz

Ne hozd abba a helyzetbe a gyereket, hogy el kelljen gondolkodnia azon, valóban meg kell-e csinálja az adott feladatot. Felesleges megkérdezni, hogy van-e kedve rendet rakni, amikor ez a feladat, és a dolog nem opcionális. Az már oké, ha megkérdezed, hogy kér-e hozzá segítséget, csináljátok-e együtt, de az, hogy megcsinálja-e, ne legyen kérdés.

Ha ismételni kell

Nem állítjuk, hogy mostantól, ha ezeket a trükköket alkalmazod, a gyerek mindig mindent elsőre megcsinál, de nagyobb az esélye – főleg, ha türelmesen gyakorlod a módszert. De addig is, mit tegyél, ha többször kell kérned, és nem akarsz kiborulni?

  • Ne gondold, hogy teljesen rosszul csinálsz mindent – a gyerekek nem gépek, amin megnyomsz egy gombot, és azt csinálja, amit „kell”.
  • Ne add fel, tartsd magad a tervhez, és vess be annyit a fenti trükkök közül, amennyit csak tudsz.
  • És próbáld ki dr. Linda Reddy pszichológus trükkjét: várj az egyes kérések között 15-18 másodpercet, mielőtt megismételnéd. Igen, számolj el lassan eddig. Ez segít, hogy nyugodtabb maradj, ne hergeld bele magad a helyzetbe.
  • Ismételd meg a kérésedet jól hallhatóan, nagyon egyszerűen megfogalmazva – ne variáld, mondd ugyanúgy, mint az elején. Köben hajolj le a gyerekhez, nézz a szemébe és szólítsd a nevén.
  • Ha még több ismétlésre van szükség, folytasd ugyanígy: ne követelj, ne fenyegetőzz, ne próbáld lekenyerezni: ismételd az egyszerű utasítást., és tedd hozzá, hogy „most”.
  • Ne feledd: hajolj le hozzá, nézz a szemébe, szólítsd a nevén, nyugodt hangon mondd, mit vársz tőle.
  • Hidd el, előbb-utóbb megcsinálja, nem kell hozzá kiabálnod vagy alkudoznod. És amikor megcsinálja, dicsérd meg.

És még egy hasznos trükk: lehet, hogy túl nehéz, összetett még a gyerek számára, amit kérsz. Próbáld meg, hogy lebontod egyszerűbb lépésekre – simán lehet, hogy a kicsinek így könnyebb lesz. Például ahelyett, hogy azt kérnéd, öltözzön fel, mondd neki, hogy vegye fel a zokniját, aztán bújjon a nadrágjába. Előbb-utóbb menni fog anélkül is, hogy minden egyes lépést külön kellene kérned, ne aggódj.

Forrás: Instagram.com/mamapsychologists, understood.org, genmindful.com