A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Terítéken az egészség Facebook-oldalán írt nemrégiben bejegyzésében az upcyclingról és néhány maradékmentő ötletet is megosztottak.
„Egyre gyakrabban hallani az upcyclingról (‘ápszájkling’). Ezt magyarra leginkább “értékteremtő újrahasznosításként” fordíthatjuk le és az élelmiszeriparban, valamint a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék vagy egyéb, még emberi fogyasztásra alkalmas melléktermékek újrahasznosítását jelenti” – írják a posztban.
A bejegyzés szerint ennek során egy értékében megnövekedett termék jön létre, erre utal az ‘up’ szó. Az upcycling úgy kapcsolódik a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez, hogy ezzel is csökkenthető a felesleges vagy annak tűnő élelmiszerhulladékok mennyisége. „Sajnos, a kukába kidobott élelmiszerek, ételmaradékok is szennyezik a környezetet, így a lehető legszélesebb körű újrahasznosításuk mindannyiunk közös célja” – írják.
Az oldal megosztott néhány hétköznapi ötletet erre.
- Az alma héját felhasználható alapanyagként gyümölcsteához vagy szörphöz.
- A megmosott – lehetőleg bio – narancs és/vagy citrom héjából készülhet lekvár, illetve kandírozott narancs- és citromhéj.
- A kávézacc akár a sütemények, például muffinok ízesítésére, színezésére is alkalmas lehet.
- A burgonya héjából ropogós chipset lehet sütni.
Emellett ételmaradékok újrahasznosítására is adtak néhány tippet:
- A megmaradt főtt vagy párolt rizsből készülhetnek húsos vagy zöldséges fasírtok, rakott, töltött egytálételek is.
- A pörköltből, ragukból megmaradt húsból szendvicskrém is készíthető. Ebből akár melegszendvics is készülhet.
- Ha túl sok krumplipüré készült, a maradékból lehet gnocchi is.
- A száraz, szikkadt kenyérből készülhet kenyérmorzsa, bundás kenyér, kenyérsaláta, kenyérpuding.