Ha túlkalkuláltuk magunkat a körettel, a maradékból még egy új fogást is készíthetünk. A Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programja, amelynek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése, Instagram-oldalán osztott meg egy hasznos bejegyzést arról, hogy hogyan érdemes felhasználni a megmaradt krumplipürét, a tésztát vagy a rizst, ha véletlenül túl sok készült ezekből.
A poszt szerint a megmarat krumplipürét például egyéb köretként is fel lehet használni, ha krokett készül belőle, de lehet belőle krumplis pogácsa vagy tócsni, gyúrhatunk belőle gnocchit, és a pásztorpite tetejére is krumplipürére van szükség, így egy finom és tartalmas rakott fogás része is lehet.
A maradék főtt tészta, amellett, hogy egy szuper tésztasaláta alapja, rakott tészta vagy mac n’ cheese – sajtos tészta – is lehet, de készülhet belőle ázsiai pirított tészta is. De a főtt tésztából készülhet ropogtatni való chips is – ebben a Facebook-bejegyzésben megosztották ennek az egyszerűen elkészíthető receptjét.
A főtt rizs is sokféleképpen felhasználható. Egyrészt lehet belőle pirított rizs, kerülhet úgynevezett buddha tálba, különböző főtt és nyers zöldségekkel, hallal, csirkével, tofuval, de készülhet belőle sushi is. Az olasz konyhában az arancini, vagyis a töltött, zsemlemorzsás bundában kisütött rizsgolyó alapja is, de desszertet is csinálhatunk belőle: egy finom tejberizst, fahéjjal, csokival, magvakkal vagy gyümölcsökkel.