Család

Három burgonyás köret az ünnepekre

A burgonyás köretek a legtöbbeknél megtalálhatók az ünnepi vacsorákon, ebédeken. Most három receptet mutatunk, ez kis csavarral.
2023. December 17.
(Képek forrása: Nosalty)

Ha a hagyományos burgonyás köretek helyett idén kipróbálnál valami újat, mutatunk három ötletet! Találsz köztük rakott burgonyatornyot, amit például a tepsiben sült változat helyett készíthetsz el, hercegnőburgonyát és egy ízletes burgonyasalátát, a Nosalty recepttárának köszönhetően!

Mini burgonyagratinok

Hozzávalók

  • 5 db burgonya
  • 100 g vaj (olvasztva (plusz a forma kikenéséhez))
  • 1,5 dl habtejszín (langyos)
  • 2 evőkanák fokhagymapor
  • 1 evőkanák oregánó
  • 1 kávéskanál füstölt pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 100 g cheddar sajt
  • 50 g parmezán sajt
  • petrezselyem ízlés szerint

 

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjük ki vajjal a muffinformát.
  2. A burgonyákat hámozzuk meg. Próbáljuk őket henger alakúra pucolni, hogy illeszkedjen a muffinforma kis mélyedéseibe. Vágjuk le a végeket egyenesre. Mandolinnal vagy éles késsel vágjuk a burgonyákat 2 mm-es szeletekre.
  3. Halmozzuk a szeletek egy keverőtálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a langyos tejszínt, a fűszereket (fokhagymaport, oregánót, füstölt piros paprikát). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. Reszeljük hozzá a cheddar sajtot és a parmezánt. Jó alaposan keverjük össze az egészet.
  5. Állítsuk össze a burgonyahalmokat: helyezzük a burgonyaszeleteket a muffinsütőbe úgy, hogy minden réteg közé jusson a sajtos-tejszínes keverékből. A tetejükre is tegyünk a sajtos cuccból, ami majd szépen rápirul.
  6. Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsül. Tálalás előtt 15 percig hagyjuk állni (hűlni). Evőkanál vagy vajazókés segítségével ki tudjuk szedni a formákból. Szórjuk meg friss petrezselyemmel is!
  7. Ebédre, vacsorára köretként is remek választás. Reggelire tojással és szalonnával tálaljuk. Ha pedig snackként fogyasztjuk, keverjünk hozzá egy tejfölös mártogatót.

 

Sütés ideje: 20 perc

A receptet ITT találod!

Könnyed hercegnőburgonyák

Hozzávalók

  • 600 g burgonya
  • 50 g vaj
  • 3 g tojássárgája (L-es)
  • só ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint

 

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük.
  2. Miután megfőtt, leszűrjük róla vizet, krumplinyomón vagy szitán áttörjük, és még langyosan a hideg vajjal kihabosítjuk.
  3. Fűszerezzük sóval, szerecsendióval, és hozzáadjuk a tojássárgájákat is kevergetés közben. Miután kissé kihűlt, habzsákba töltjük, aminek a végebe csillagcsövet helyeztünk.
  4. Egy sütőpapíros tepsire rózsákat nyomunk belőle, majd 200 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb. 15-20 perc alatt. Frissen. melegen tálaljuk. Másnaposan már kissé szottyos, de sütőben fel lehet frissíteni!

 

Sütés hőfoka: 200 °C

Sütés módja: alul-felül sütés

Sütés ideje: 15 perc

A receptet ITT találod!

Hagyományos bécsi burgonyasaláta

Hozzávalók

  • 2 közepes db lilahagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dl almaecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 800 g kifliburgonya
  • 1,5 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 200 ml alaplé
  • 1 ízlés szerint bors
  • 1 csokor snidling
  • 1 közepes db újhagyma zöldje
  • 1 csokor petrezselyem

 

Elkészítés

  1. Vágjuk fel a hagymát finomra, majd öntsük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a sót, a cukrot és az ecetet, kavarjuk el, és hagyjuk állni 20 percet. Ily módon a hagyma nem fog megerjedni a burgonyasalátában, ezáltal tovább áll majd el a hűtőben.
  2. A burgonyát tegyük fel enyhén sós vízben főni, amíg megpuhulnak, utána szűrjük le. Miután kissé kihűlt, vágjuk fel karikákra. Burgonyasalátához érdemes pl. kifliburgonyát használni, ami nem fog szétfőni.
  3. A hagymás alaphoz adjuk hozzá a mustárt, az olajat és a forró alaplevet. Ehhez használhatunk bármilyen alaplevet, húslevest is.
  4. Kavarjuk el alaposan, ezután adjuk hozzá a karikákra vágott burgonyát, majd forgassuk össze.
  5. Tegyük a hűtőbe minimum 2 órára, de lehetőleg egy egész éjszakára, hogy felszívhassa a burgonya a levet, és összeérhessenek az ízek. A burgonyasalátának kissé szaftosnak kell lennie, ha száraznak találnánk, akkor adjunk hozzá egy keveset a folyékony alapanyagokból, amíg elérjük a kívánt állagot.
  6. Tálalás előtt szórjuk meg a finomra vágott, friss zöldfűszerekkel.

 

A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!