Család

Legjobb barátunk a konyhában: a csirkemell. Két isteni recept

Ha most tanulsz főzni vagy nincs sok idő és húsos főételt szeretnél, ez lesz a legjobb választás.
2023. Április 16.
csirke curry
Illusztráció: Getty

A csirkemell zseniális alapanyag, még azok is ínycsiklandó, rendes, húsos főételt tudnak belőle főzni maximum fél óra alatt, akik egyébként semmiképp sem neveznék magukat a fakanál Paganinijének. Hamar megfő, millióféleképpen ízesíthető és – mivel nem tartalmaz sem zavaró mennyiségű zsírt, sem csontot vagy kötőszövetet – biztonságosan fogyasztható, senki sem fogja finnyásan a tányér szélére pöckölni. 

Egy pillanatra azért térjünk vissza a kötőszövet és zsír hiányára, ami ugyanúgy áldás, mint átok: a húsok ugyanis éppen ezektől kapják az igazi jó ízüket és állagukat, amikor hő hatására átalakulnak. Sajnos a csirkemellnél azonban nincs mi átalakuljon, ezért szükség van az ízek hozzáadott alapanyagokkal és fűszerekkel való megkomponálására.

Két dolgot azonban mégis megtehetünk, ha különösen ízletes ételre vágyunk csirkemellből (és mi másra?). Az egyik az, hogy jó alapanyagot vásárolunk, ami a sárgás színű csirkemellet jelenti, szemben a halvány rózsaszínnel. A másik pedig, hogy a jó minőségű alapanyagot nulladik lépésként mindig jól körbesütjük. A húsokra egyébként is szokás pörzsréteget sütni, aminek általában az a szerepe, hogy bent maradjon a nedvesség, a csirkénél azonban ennek egyedül az ízfokozásban van dolga. Ráadásul vigyázni kell, hogy semmiképpen se szárítsuk ki a húst, ami a csirkénél elég könnyen megtörténik.

De haladjunk lépésről lépésre!

csirkemell

Fotó: Getty

Jó esetben egy olyan szép csirkemellfilé van a kezünkben, amiben már nincs csont. Tapogassuk át, ha van ott fent, a két kerek rész között, vágjuk ki! Középen, a két csirkemell-fél között pedig hosszában lehet porc, de ezt is könnyen eltávolíthatjuk, miután elválasztottuk egymástól a két mellfelet.

Most jön a vastag ín eltávolítása, és az összes véres és nem tetsző rész lemetszése. Ha ezzel végeztünk, már egészen pofás húsunk van, ami alig várja, hogy valami csodát műveljünk vele.  Nos, a serpenyőben vagy sütőben megsütés nem túl izgalmas ötlet, ráadásul ki is száradhat a hús, mire átsül, úgyhogy én mindenkit le is beszélnék róla.

A csirkemell elkészítésének a legjobb módja, ha valami sűrű, ízletes szaftban főzzük meg. Ez az élet egyik alapigazsága, egyben nagy bölcsessége, amit nyugodtan megtaníthatsz a lányodnak, sőt, a fiadnak meg a barátnőidnek is. Ha így készíted el, nem fogtok soha ráunni a csirkemellre, hiszen végtelen számú ízvariáció létezik, ami meg még nem létezik, azt nyugodtan megálmodhatod saját kútfőből (meg az otthon pillanatnyilag rendelkezésre álló alapanyagokból).

De térjünk vissza a vágódeszkához: jelenleg két mellfél fekszik rajta. Először levágjuk a fonákjáról a fityegő részt, és egy forró serpenyőbe dobjuk, amibe kevés olajat öntöttünk. Ezután megnézzük, hogy merre futnak a hús rostjai, és azokra merőlegesen, kb. egy centiméter vastagságúra felszeleteljük a mellet, majd szintén beledobjuk a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, megfordítjuk, és addig sütjük, amíg már nem látszik rózsaszínnek középen sem. Kiszedjük egy tányérra. Ez innentől kezdve ehető (rend szerint nálunk itt el is fogy a fele, bizonyos türelmetlen és folyton farkaséhes kamaszgyerekek miatt, akik a sülő hús illatára azonnal összegyűlnek a konyhában).

A továbbiakban pedig ebben a pörzsanyagos serpenyőben fogjuk elkészíteni a finom, szaftos csirkehúst, amit utána rizzsel, tésztával, bulgurral vagy bármi más körettel tálalhatunk, esetleg anélkül, és akkor egy szelet kenyérrel tunkolják ki üdvözült arccal ami a tányéron van az előbb már említett, mindig farkaséhes és türelmetlen gyerekek, és a valamivel kulturáltabb és szocializáltabb, (tehát türelmesebb) felnőttek.

Mutatok is két receptet mintának, hogy hogyan kell elképzelni azt az ízletes szaftot, amiben a csirkemell megfőhet (ha a borsot kihagyjuk, kicsiknek is tökéletes, de a kamaszok így is szeretni szokták). Ezután pedig ereszd el bátran a fantáziádat, és alkoss kedvedre finomat!

Csirke tejszínes borsmártásban

csirke borsmártásban

Fotó: Getty

Hozzávalók:

  • 1 db csirkemell
  • 2-3 ek. olaj
  • 6 szelet bacon
  • 1 fej hagyma
  • 3 dl tejszín
  • 1 ek. egész tarkabors (vagy ami van otthon)
  • 1 dl fehérbor, vagy helyette fél dl fehérborecet vagy almaecet, lényeg, hogy valami sav legyen

Elkészítése:

A csirkét a fent leírt módon előkészítjük, felszeleteljük. Egy serpenyőben, az olajon mindkét oldalukra pörzsöt sütünk, közben sózzuk. Kiszedjük a szeleteket, a helyükre tesszük az apróra vágott bacont és a szintén felaprított hagymát, megdinszteljük.
Visszatesszük a serpenyőbe a húst, felöntjük a borral (borecettel), megvárjuk, míg elpárolog a sav és az alkohol. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a borsot, elkeverjük, lefedjük, és főzzük még 5-10 percig. Kész!

Illatos csirkecurry

csirke curry

Fotó: Getty

Ha bármelyik fűszer nincs otthon, ne ijedjünk meg, hagyjuk ki nyugodtan! Ez semmiképp se szegje kedvünket, mert ez tényleg egy elképesztően finom étel, azonnal mindenki kedvence lesz.

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell
  • 4 ek. olaj
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 ek. sűrített paradicsom
  • 1 tk. mustármag
  • 1 tk. római kömény
  • 1 tk. koriandermag
  • 1 tk. kurkuma
  • fél tk. szecsuáni bors
  • 2 tk. garam masala
  • 2 dl tejszín

Elkészítése:

A csirkét a fent leírt módon felszeleteljük, de kockákra is vághatjuk, mintha pörköltet készítenénk. Veszünk egy nagyobb serpenyőt, felforrósítjuk benne az olaj felét, rádobjuk a húst, és addig sütjük, míg kifehéredik. Közben sózzuk. Ezután kiöntjük a serpenyő tartalmát egy tányérra, majd beleöntjük az olaj másik felét, és elkezdjük dinsztelni a kockára vágott hagymát.

A mustármagot, római köményt és koriandermagot megroppantjuk egy mozsárban, (ha őrölt fűszerünk van, értelemszerűen nem kell), beleszórjuk a hagyma mellé, hadd piruljanak együtt! Amikor a hagyma elkészült, belezúzzuk a fokhagymát, és a paradicsom felét is beletesszük a serpenyőbe, majd jól lepirítjuk.

Most visszatesszük a húst a kieresztett szaftjával együtt, felöntjük a tejszínnel, beleszórjuk a többi fűszert is, és belekeverjük a maradék paradicsomot. Lefedjük, főzzük tíz percen át: készen is van.

A jázminrizs különösen jól áll ezekhez az ételekhez, de még párolt zöldbabbal tálalva is főnyeremény mindkettő. Hacsak nem főzöd bele a babot is az ételbe, mert… végül is mi akadályozna meg benne?