Család

Gyerekei véletlenszerűen választanak hozzávalókat, ebből főz egy apa

Gofri, dió… egy kis fagyasztott hal? Egy apa arra vállalkozott, hogy olyan véletlenszerű hozzávalókból készíti a családi vacsorákat, amiket lányai és felesége választanak.
2023. Március 28.
(Kép forrása: @cookingwithkids321/TikTok)

Andrew McCarthy a legtöbb este hagyja, hogy felesége és három lánya – akik hét-, négy- és kétévesek – véletlenszerűen válasszanak egy-egy alapanyagot a konyhában fellelhetőkből, a vacsora fő összetevőiként. A választásuk néha hagyományosnak mondható, míg máskor igazán meglepő, mint például a nagyon csípős chips.

Annyi biztos, hogy igazán érdekes ételek főhetnek-sülhetnek ki, ha ennyire izgalmasak a hozzávalók.

Az édesapa, akinek tanár a foglalkozása, @cookingwithkids321 nevű TikTok-csatornáján oszt meg videókat a gyermekeivel való közös főzésekről, ezek között szerepelnek a véletlenszerűen választott alapanyagos felvételek is. Egy igazán meglepő hozzávaló kínálat volt, amikor az egyik lánya gofrit, az egyik lánya kivit, a felesége diót választott, míg a desszertre-hajazó választékot középső lánya fel nem dobta egy kis hallal.

@cookingwithkids321 Kids pick the ingredient, Dad cooks the dinner Elisode 5. Kiwi, Halibut, Waffles and Walnuts. Hardest challenge yet. #cookingwithkids #choppedwithkids #kidsdinnerideas ♬ Food - eas Ratta

A videó alapján McCarthy végül fűszeres burgonyaszeleteket és diós brokkolit sütött a sütőben, köretként a gofri-morzsába panírozott halhoz.

A különleges étel elkészítésében pedig a lányok is segítettek, akik végül a kész vacsorát is jól fogadták – bár a legkisebbnek inkább a hal ízlett, a köret kevésbé.

A különleges alapanyagok között volt már egyszerre gyümölcsös gumicukor vinaigrette öntettel, és került elő zacskós sósperec is (amiből végül lisztté őrölve készült tészta).

McCarthy megosztotta a Today portállal, hogy kulcsfontosságú számukra az a „konstruktív játék”, hogy bevonja a lányokat is a konyhai feladatokba, és mindenki számára élvezetes programmá tegye a főzést. „Őszintén hiszek abban, ha egy gyereknek van bármiféle választása, vagy ha részesei valaminek a létrehozásában, akkor azt jobban magukénak fogják érezni” – mondta.

Ezért az édesapa és felesége, Amber mindig figyelik, hogy hogyan tehetik a kreatív főzésüket edukatívvá is. Egy ilyen gyakorlatuk például, hogy a tábortűz metaforáját használva segítik a gyerekeiknek megérteni azt, hogyan hasznosítja a szervezetük az ételt, amit főznek. Így ahhoz a tűz számára a gallyak rövid távú, míg a rönkök hosszabb távú energiát adnak, úgy a szervezet számára is vannak olyan tápanyagok, amik hosszabb időre töltenek fel, míg mások gyors energiát adnak.

McCarthy pedig reméli, hogy a videók más szülőket is ösztönöznek arra, hogy főzzenek együtt a gyerekeikkel és beszélgessenek az ételekről.

Amellett, hogy a közös főzés segíthet abban, hogy a gyermeked szívesebben kóstoljon meg új ételeket, még hasznos készségekre is tanítja őt! Többek között fejleszti a matametikai ismereteket, a szókincset, de a családi tradíciókat is közelebb tudja hozni a kicsikhez. Ebben az írásunkban összegyűjtöttük, hogy miért érdemes együtt főzni a gyerekekkel.