Család

Ebben a New York-i étteremben nagymamák főznek

Kezdetben csak olasz nonnák készítették az ételeket az étteremben, de azóta a világ számos tájáról érkeztek nagymamák.
2023. Március 14.
spagetti
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

A New York-i Staten Island-en található az Enoteca Maria étterem, ahol a konyhát váltásban olasz nagymamák, vagyis nonnák vezetik, akik mind szívből főznek. Februárban azonban érkeztek nagymamák Azerbajdzsánból, Üzbegisztánból, Peruból és Japánból is, és vannak többek között Egyiptomból, Hongkongból, Srí Lankáról és Argentínából . (Az étterem oldalán meg lehet nézni, milyen országokból érkeztek még nagyik.)

De függetlenül attól, hogy a nagymamák honnan jöttek, minden este hasonló dolog történik. „Az emberek mindig az édesanyjukról és a nagymamáikról beszélnek, és arról, hogyan szoktak ők főzni. Valójában kézen fog, és az emlékezés útjára vezet ez a hely” – idézi Jody Scaravella tulajdonost a Travel + Leisure.

Az étterem ötlete is hasonló dologból született. Olasz származású édesanyja és nagymamája elvesztése után Scaravella úgy tudott megküzdeni a gyásszal, hogy újrateremtette a konyhában a „megfoghatatlan varázsukat”. Az étterem 2007-ben nyitott meg, és a neve a tulajdonos édesanyja tiszteletére lett Enoteca Maria.

Eredetileg Olaszország különböző régióiból származó nonnákkal indult az étterem, de aztán a világ minden kultúrájából érkeztek főzni nagymamák. A menü pedig meglepetés, mindig attól függ, hogy ki van éppen a konyhában. Egyes nagymamák néhány hetente mennek főzni az étterembe, míg mások inkább beugró jelleggel.

A tulajdonos beszélt arról, hogy a kivitelezés nem mindig egyszerű: ő szerzi be az összetevőket a különböző szakácsok számára, akiknek speciális – és gyakran nehezen megvásárolható – alapanyagokra van szükségük. Példaként említett egy Srí Lanka-i nagymamát, aki a bolti currypor helyett nyers fűszernövényeket pirít és darálja a saját változatát, vagy egy görög nagymamát, aki nem szerette volna a bolti fetasajtot használni, ezért elküldte Scaravella-t a saját sajtjáért.

A férfi elmondta azt is, hogy amit a nagymamák az alapanyagokkal csinálnak, az mindig meglepetés. „Olasz vagyok, ezért sóvárgok a tészta után, de szeretem, hogy mindegyik különböző. Ez a szépsége” – tette hozzá.

Az étterem egyik újdonsága, hogy ingyenes egyéni főzőtanfolyamokat is indított, hogy segítsenek a nagymamáknak elkészíteni az ételeket. „Ez a tudás egyik generációtól a másiknak való átadása, ami maga az élet” – fogalmazott Scaravella, és hozzátette, hogy nem csak generációkon, de kultúrákon is átívelő dolog, mert a nagymamák különböző hátterűek, és sokszor még csak nem is beszélik ugyanazt a nyelvet.