A karácsonyi sültek és töltök húsok mellé ajánlunk most néhány köretet, a Nosalty recepttárának köszönhetően. Találsz köztük burgonyásat, hideg és meleg salátát, töltött édesburgonyát, és téli zöldségeket.
Gratin mini változatban
A nagyobb tepsiben összesütött, felszeletelhető tejszínes burgonyagratin helyett karácsonyra készíts kisebb krumplihalmokat az ünnepi főételek mellé. A hozzávalók között hasonlóan burgonya, vaj és tejszín, és fűszeres ízű sajtok szerepelnek – utóbbiaktól egy finom, ropogós kérget kapnak a mini gratinok. Hal, szárnyas és sertés ételek mellé is remek köret lehet.
Tovább a receptre: Mini burgonyagratinok
Ropogós kelbimbós köret
A kelbimbót nem csak főtt zöldségként tálalhatjuk a főfogások mellé, hanem sült köretként. A szerecsendió különleges télies ízt kölcsönöz neki, míg a panko zsemlemorzsa ad egy kis ropogósságot hozzá.
Tovább a receptre: Villámgyors morzsás kelbimbó
Burgonyapüré egy kis extrával
A burgonyapüréből különlegesebb köret készülhet, ha egy kis sajttal is feldobjuk. Egyrészt kerül a pürébe felkockázott sajt, amitől finom, olvadt darabok lesznek benne, míg a tetejére reszelt parmezánt szórunk, amitől kp egy ropogós kérget.
Tovább a receptre: Extra sajtos krumplipüré sütőben sütve
Egy különlegesebb majonézes saláta
Ha idén nem burgonyából vagy kukoricából készítenél majonézes salátát, érdemes kipróbálni a Waldorf salátát. Ebben a változatban nem zellerszár, hanem zellergumó kerül bele, almával és dióval. Érdemes időben összekeverni, hogy jól le tudjon hűlni a hűtőben.
Tovább a receptre: Waldorf saláta
Meleg saláta téi zöldségekkel
Nem csak hideg salátát készíthetsz, hanem meleg zöldségsalátát is, téli gyökérzöldségekkel. Az édeskés zöldségekhez jól illik a sós fetasajt feltétnek, míg a diótól kap egy kis ropogósságot. A receptben találhatók mellett más zöldségek is kerülhetnek bele.
Tovább a receptre: Sült zöldségsaláta fetával
Édesburgonya csicseriborsóval töltve
Édesburgonyából kiadós töltött köretet készíthetsz, paradicsommal és csicseriborsóval, hozzá egy frissítő citromos-tahinis-joghurtos öntetet. Roston vagy sütőben sült húsokhoz is jó választás lehet az ünnepi asztalra.
Tovább a receptre: Mediterrán csicseriborsós édeskrumpli