Család

Most kell eltenni télire – padlizsánkrém, szilva, birs üvegbe zárva

Most érdemes eltenni a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket: padlizsán, paprika, cékla, káposzta mellett a szilva, körte és birsalma is kiváló alap lesz télen. Mutatunk pár bevált receptet, és tippeket a tárolásra és fagyasztásra.
2025. Október 01.
befőzés

Kép: Getty Images

Az őszi befőzés és tartósítás nemcsak hagyományőrző tevékenység, hanem egészségünk szempontjából is kiemelten hasznos. A frissen leszedett zöldségek és gyümölcsök ilyenkor a legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, amelyet különféle módszerekkel – például fagyasztással, aszalással vagy befőzéssel – megőrizhetünk a hideg hónapokra. Télen, amikor kevesebb a friss, szezonális termény, ezek a házilag eltett finomságok segítenek pótolni a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, erősítik az immunrendszert, és hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez. Így nemcsak pénzt takaríthatunk meg, hanem biztosíthatjuk azt is, hogy családunk a hideg időszakban is természetes forrásból jusson hozzá a létfontosságú tápanyagokhoz.

Sokféleképpen tehetünk el zöldséget és gyümölcsöt, a legkézenfekvőbb a befőzés, de le is fagyaszthatjuk őket. De létezik a szárítás módszere (amikor tulajdonképpen a vizet vonjuk ki) az aszalás vagy a fermentálás is. Most hoztunk néhány receptet, amiket ha elkészítesz, üvegbe zárhatod az ősz ízeit.

Padlizsánkrém télire

Hozzávalók: 2 kg padlizsán, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 dl olaj, só, bors
Elkészítés: A padlizsánt sütőben vagy grillen süsd meg, majd kanalazd ki. Dinszteld a hagymát olajon, add hozzá a padlizsánpürét, fűszerezd fokhagymával, sóval, borssal. Forrón töltsd üvegekbe, dunsztold 24 órán át.

Savanyú káposzta

Hozzávalók: 1 fej káposzta (2 kg), 2 ek só, 1 tk köménymag, pár babérlevél
Elkészítés: Gyaluld vékonyra a káposztát, keverd sóval, fűszerekkel, tömörítsd üvegbe, amíg levet nem enged. Szobahőmérsékleten 1–2 hét alatt megsavanyodik.

Szilva télire

Készítsünk szilvakompótot!

Hozzávalók: 2 kg szilva, 1,5 l víz, ½ kg cukor, fahéj, 1 kezeletlen citrom héja, szegfűszeg

Elkészítés: A szilvát kimagozzuk. A vizet felforraljuk a fűszerekkel és a cukorral, 10 percig főzzük. Ebben a lében 5 percig főzzük a szilvát, majd behűtjük.

Sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk fejjel lefelé fordítjuk, és dunsztban hagyjuk kihűlni.

Birsalma

Készítsünk birsalmasajtot!

Hozzávalók: 1 kg birsalma, 0,75 kg cukor, citrom, dió

Elkészítés: A birsalmákat alaposan megmossuk, eltávolítjuk a bolyhokat, csumázzuk, feldaraboljuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, hozzáadjuk a fél citrom levét. Puhára főzzük, leszűrjük.  A leszűrt, lecsepegtetett birset botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a maradék citromlevet és a cukrot, és kb, egy órán át főzzük, sűrítjük. Végül hozzáadjuk a diót is. Ezt követően kiszárítjuk, közben forgatjuk, hogy a szárítás egyenletes legyen. Sütőpapírba csomagolva, hűvös helyen tároljuk.