Amikor elkészítjük a tízórait, igyekszünk figyelni arra, hogy egészséges legyen, és persze hogy olyat csomagoljunk, amit tényleg meg fog enni a gyerek. Emellett fontos az élelmiszerbiztonságra is odafigyelni: arra, hogy kevésbé gyorsan romló alapanyagok kerüljenek a tízórais csomagba.

(Kép forrása: Getty Images)
Most ehhez kapcsolódóan osztott meg néhány hasznos tippet Facebook-oldalán a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás csökkentését célzó programja az uzsisdoboz tartalmának összeállításához.
Mire érdemes figyelni az alapanyagok kiválasztásánál?
A posztban megosztott egyik tipp, hogy szendvicscsomagolásnál az olyan gyorsan romló feltétek helyett, mint a vaj, sajtkrém vagy majonéz, érdemes lehet inkább margarinnal, mustárral vagy ketchuppal megkenni a kenyeret, mert ezek a feltétek kevésbé kedvezőek a baktériumok számára. Emellett célszerűbb nem a lágy mozzarellát vagy a camembertet választani, helyette inkább válasszunk kemény sajtokat, mint a cheddar vagy a trappista.
A felvágottak esetében a bejegyzés szerint jobb választás lehet a minőségmegőrzési idővel rendelkező – szárított – terméket tenni a szendvicsbe, mint a kolbászok, a szalámi vagy akár a turista felvágott.
„Az eddig felsorolt szendvics alapanyagok is megromolhatnak túl hosszú tárolás következtében, úgyhogy bármivel is pakoljuk meg, igyekezzünk mihamarabb elfogyasztani a szendvicseket” – írják a posztban.
A bejegyzésben a nassolnivalóhoz is adnak ötletet: például jó választás lehet a müzliszelet, a házi zabkeksz, de ha a gyerek nem olyan édesszájú, akkor az alma, körte vagy felkarikázott répa is, magokkal, aszalványokkal kiegészítve.
A bejegyzésben arra is adnak tippet, mire figyeljünk, ha egy egész napra, kirándulásra csomagolunk:
Ha egészéges tízóraihoz keresel tippeket, korábban ehhez adtunk ötletet ITT és ITT is, ebben a cikkben pedig egy cukormentes házi zabkekszhez találsz ötletet.