Kisgyerek

Ezt csomagoljátok tízóraira – olvasóinkat kérdeztük arról is, beleszól-e az iskola, mit szabad vinni

Ismét mini közvélemény-kutatást tartottunk: olvasóinkat arról kérdeztük, mit csomagolnak a gyerekeiknek tízóraira és beleszól-e az iskola abba, hogy milyen élelmiszereket szabad vagy épp tilos bevinni.
2024. Március 14.
gyerek tízórait eszik
Kép: Getty Images

Év elején még nagy az elhatározás és kreativitás minden szülőben, hogy egészséges és változatos tízórait csomagoljon a gyerekének. Már ha egyáltalán kell csomagolni, hiszen az iskolák nagy részében, főként alsó tagozaton nemcsak ebéd jár, hanem tízórai és uzsonna is. A menza azonban drága, átlagosan havi 20 ezer forintba kerül és nem is feltétlenül a gyerekek fogára való. Néhány iskolában kísérleteznek a svédasztalos menzával (erről ITT írtunk bővebben), ami egyelőre úgy tűnik bevált: a gyerekek maguk szedik, állítják össze a menüt és az élelmiszer-pazarlás szempontjából is előremutató megoldás, ha maguk döntenek az adagok mennyiségéről is. De vissza a tízóraira. Ahogy elmúlik a kezdeti lendület és a szokásos mókuskerékben találjuk magunkat, egyre nehezebb olyan változatos tízórait csomagolni, amit a gyerek meg is eszik, és nem érintetlenül hoz haza. A tízórainak sok kritériumnak kell megfelelnie: egyszerre legyen egészséges, laktató, könnyen emészthető, miközben tükrözze a gyerek ízlését és az sem utolsó szempont, hogy 15-20 perc alatt elfogyasztható legyen, maximum ennyi idő áll ugyanis rendelkezésére a gyerekeknek. És persze nem maszatoljon, folyjon szét/ki, ultrabiztonságos legyen, hogy az ilyen olyan allergiás osztálytársaknak se legyen bajuk.

Csoki, kóla és chips

Mini közvélemény-kutatásunk szerint messze nem egységes az iskolák hozzáállása, sőt egy azon iskolán belül is eltérő kérések fogalmazódnak meg attól függően, hogy az adott osztályfőnök mit tart a jó tízórai kritériumairól. Szerencsés esetben egyetértés van a tanárok/iskola és a szülők között, például ha az osztályban mogyoró allergiás gyerek van, akkor elvárható, hogy mindenki figyeljen rá, és ne kerüljön az osztályterembe semmi, ami allergiás reakciót válthat ki nála. Ha a súlyos allergéneket teljesen kitiltja egy közösség, az sem túlzás, de ez nyilván csak abban az esetben működik, ha ezt minden szülő evidensnek tartja és szigorúan monitoroz mindent, ami „nyomokban földimogyorót tartalmazhat”. Ahogy olvasónk, Jella írja, így van ez egy angliai iskolában is: – Innivaló csak víz lehet, édesség pedig “nut free”, nem örülnek olyan terméknek, ami akárcsak nyomokban mogyorófélét tartalmaz.

Találomra megvizsgáltuk a neten néhány iskola házi rendjét, szmsz-ét, sehol nem találtunk kifejezetten a tízórai beltartalmára vonatkozó szabályt. Olvasóink (és személyes) tapasztalatunk alapján ott, ahol egyáltalán kérnek valamit az iskolák, az alábbiak szoktak tiltólistára kerülni:

  • szénsavas üdítők
  • édesség, csoki
  • chips
  • energiaital
  • nyalóka

Annyi megkötés van, hogy ne vigyenek kólát, lehetőleg ne vigyenek szénsavas üdítőt, írja olvasónk, Noémi. – Az iskola nem szól bele, az osztályfőnökkel viszont megbeszéltük, hogy túl sok csoki ne legyen, mert felpörögnek, írja Edina. Nikolett hasonlót ír: – Nem szólnak bele, de a csokinak és a túl sok édességnek nem örülnek. – Csoki, chipsz, kóla, energiaital tilos, mást lehet bármit vinni, írja Erika is és még nagyon sokan ezzel szinte teljesen megegyező gyakorlatról számolnak be.

Vannak persze, akik eleve nem is csomagolnának édességet vagy kólát a gyereküknek, nekik nyilván egyáltalán nem tűnik mindez nagy elvárásnak, de persze mindig vannak, akik nem értenek egyet sem kéréssel, pláne nem tiltással. Olvasóink között is akadt olyan, aki túlzásnak tartja, ha az iskola beleszól abba, mit vihet egy gyerek tízóraira. Persze könnyebb elfogadni a miénktől eltérő véleményt, ha a tanár megindokolja a kérését. Lehet szempont egyszerűen csak az, hogy az édesség, szénsavas italok nem egészségesek, az iskola pedig legyen egy olyan hely, ahol odafigyelnek az egészséges táplálkozásra és mintát is mutat a gyerekeknek. Ha egy család fontosnak tartja a mindennapos csokievést, kólaivást, akkor azt iskolán kívül megteheti. A másik indok lehet a fentebb már említett élelmiszer-allergia és persze lehet kérés amiatt is, ha nagy eltérések vannak a gyerekek hátterében, ne sóvárogjon a finomságok után az, akinek erre nem telik. Persze a legideálisabb az lenne, ha az iskolát közösségként fognánk fel, aminek része minden gyerek, szülő és a pedagógusok is, és felismernénk, hogy akkor lesz hatékony a tanítás és jó hely az iskola, ha mindannyian meg tudunk állapodni bizonyos alapértékekben, ez például lehet az étkezésre vonatkozó szabály is (vagy az öltözködésre, a telefonhasználatra, stb).

Felpörget a cukor?

Többször előkerült, hogy azért nem lehet édességet vinni az iskolába, mert a cukor felpörgeti a gyerekeket. Valóban így van? A túlzott cukorfogyasztás nem egészséges és az elhízás első számú felelősének tekinthetünk rá, hiperaktivitást azonban nem okoz, írja a HáziPatika egy korábbi cikke. „Ezt a kutatók az 1970-es években kezdték komolyabban vizsgálni, amikor egy Benjamin Feingold nevű allergológus szorgalmazta az élelmiszerekből a gyermekek számára hiperaktivitást okozó adalékok eltávolítását, 1995-ben pedig több olyan tanulmány is készült, amely azt bizonyította, hogy a cukor nincs jelentős hatással a gyermekek viselkedésére… Ha a cukor és az édesség a hiperaktivitásért ugyan nem is felelős, az nem jelenti azt, hogy egészséges. A túlzott cukorbevitel ugyanis számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozható, éppen ezért nem javasolt, hogy a gyerekeknek túl sok édességet adjunk” – foglalja össze a lényeget a lap.

Szendvics, zöldség, gyümölcs

Valamilyen gyümi mindig van, általában alma vagy banán, vagy áfonya. Melegszendvics, sima szendvics-tojásos, virslis, mikor mit kívánnak, mellé egy kis paradicsom, uborka. Ivójoghurt vagy krémtúró és vagy croissant, vagy ropi, keksz. Inni teát, szörpöt vagy ízesített vizet rakok, általában utántöltik vízzel, írja Edina.

Éva azt írja: – Semmilyen édességet, édes péksüteményt nem lehet, müzli vagy gyümölcsszelet, ami megtűrt. Szendvicset, pogácsát, sós péksütit, sajtot, zöldséget, gyümölcsöt, magokat pakolok. Inni csak vizet vagy nagyon picit édesített teát lehet.

 Nálunk tízóraira keksz meg gyümölcs, ebédre pedig szendvics. Csak egészségeset lehet csomagolni, írja Brigitta.

Mit mondanak a szakértők?

A dietetikusok szerint a kenyér vagy pékáru legyen teljes kiőrlésű, a felvágott sovány. A szendvics mellé ajánlott bekészíteni néhány idényzöldséget, valamint célszerű némi gyümölcsöt is csomagolni a gyerekeknek. Az olajos magvak is egészségesek, de azok allergizálhatnak, így a közösség többi tagja miatt érdemes kerülni vagy megbeszélni, hogy okozhat-e gondot valakinél az osztályban. Joghurt, túrókrém is mehet a tízóraihoz, ahogy müzliszelet is, de figyeljünk arra, hogy ebben is lehetnek allergének. Cukros tea, szénsavas italok helyett, vizet ajánlanak a szakértők.