Család

Eddig tárolhatók el felbontás után a hűtőben a különféle ételek

„Felbontás után hűtve tárolja, és mielőbb fogyassza el!” – de ez mit is jelent pontosan?
2025. November 09.

Mennyi ideig tárolhatjuk felbontást követően a hűtőben az ételeket?

Gyakran találkozunk olyan felirattal a termékeken, hogy felbontás után hűtve tároljuk az adott ételt, és fogyasszuk el mielőbb. De mit is jelent ez pontosan? Mennyi ideig tárolhatók el a hűtőben ezek az élelmiszerek?

kifiú ketchupot vesz ki a hűtőből

(Kép forrása: Getty Images)

Ennek kapcsán osztott meg egy hasznos bejegyzést a közelmúltban Facebook-oldalán az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglakozó Rizikometer. „Sok termék csomagolásán látunk olyan feliratot, hogy „Felbontás után hűtve tárolja, és mielőbb fogyassza el!”. De pontosan hány napot, hetet, hónapot jelent ez az egyes élelmiszerek esetében?”áll a posztban, amiben különböző típusú élelmiszerek eltarthatóságáról írnak.

A bejegyzésük szerint:

  • a ketchup, illetve a különféle ízesített szószok a konzerváló hatású ecet, só vagy cukor miatt felbontást követően akár 3 hónapig is frissek maradnak a hűtőben
  • a mustár szintén nagyjából 3 hónapig áll el a hűtőben – de ha a tetején víz válik ki, azt öntsük le róla, mert abban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok
  • a bolti, pasztőrözött tojással készült majonéz hűtve 1 hónapig tartható el
  • a felbontott lekvár hetekig eláll a hűtőben a magas cukortartalmának köszönhetően – de ha penész van a tetején, azonnal dobjuk ki
  • a gyümölcslevek felbontás után “hivatalosan” 3 napig tarthatók el a bejegyzés szerint, de a tapasztalatok alapján megfelelően kezelve 2 hétig is elállnak
  • a növényi italok (mint például a zabital) a Német Fogyasztóvédelmi Központ szerint hűtve 2 hétig tarthatók el – írják.

Ne együnk közvetlenül a csomagolásból

A poszt felhívja a figyelmet arra, hogy a halfélék különösen romlandók, így azokat mielőbb el kell fogyasztani, és ezeket ne adjuk gyerekeknek, várandósoknak, időseknek. Szintén fontos mindegyik terméknél, hogy mindig csak tiszta eszközzel nyúljunk az ételhez, és ne együnk-igyunk közvetlenül a csomagolásból. „A termékeket hűtőben 0–5 °C között tároljuk, a dobozos vagy konzerves maradékot pedig tegyük át tiszta, jól záródó üvegbe” – zárták a bejegyzést.

Minőségmegőrzési idő és fogyaszthatósági idő

Az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölést találhatunk: a fogyaszthatósági időt és a minőségmegőrzési időt. Melyik mit jelent? Erről itt olvashatsz.