Ashley Bennett séf szerint a kelbimbó valójában még finomabb lesz a főzés utáni napon – és a megfelelő hozzávalókkal olyan új életet adhatsz neki, amely felfrissíti az ízlelőbimbókat és teljesen új fogássá alakítja.
A kelbimbó imádja a sót és a savat
Ashley Bennett, egy délkelet-ázsiai étterem séfje a HuffPostnak elárulta, hogy egy éjszaka a hűtőben valójában jót tesz a maradék kelbimbónak. „Miután egy éjszakát a hűtőben töltöttek, kissé kiszáradnak, és az ízük koncentráltabb lesz. Ezután már csak egy kis hő és egy friss, élénk öntet kell hozzá.”
Ehhez csak fel kell hevíteni egy serpenyőt vagy wokot egészen forróra „Ha a kelbimbót előző nap már megfőzték vagy megpárolták, az tökéletes. Gyönyörűen ropogósra sül majd a forró edényben. Én egy kevés olajat adok hozzá, és hagyom, hogy aranybarnára és enyhén szenesre piruljon a széle. Ez pont az ellenkezője annak a löttyedt kelbimbónak, amitől mindenki retteg.”
A séf szerint ez amúgy is a legjobb időszak egy ilyen ételhez, mivel ünnepi időszakban rengeteg nehéz, szaftos, töltelékes ételt eszünk, ezek után az ember ízlelőbimbói valami frissebbre, csípősebbre vagy lime-osra vágynak.
„Én egy öntetet készítek fokhagymával, lime-mal, cukorral és vagy szójababszósszal, vagy halszósszal, majd teszek bele pici chili paprikát. Amíg a kelbimbó forró, átforgatom az öntetben, hogy jól beszívja az ízeket.”
Egyszerű, mégis zseniális
Ashley öntet receptje
A hozzávalók arányai hozzávetőlegesek, nem pontos mérések:
- 5 rész szójababszósz vagy halszósz
- 2 rész cukor
- 1 rész fokhagyma (finomra aprítva)
- 4 rész lime-lé
- chili ízlés szerint, finomra szeletelve
„Egyszerre kell sósnak, savanyúnak, édesnek és csípősnek lennie” – mondja. „Kóstolgass, és úgy igazítsd, ahogy szeretnéd.”
Végül a séfnek van még egy extra tippje a maradék kelbimbóhoz: „Kerüld a vizet. A párolás vagy a mikrózás egyenes út ahhoz a kelbimbóhoz, amit senki nem szeret. Száraz, nagy hő kell: serpenyőzés, sütő, vagy egy szuperforró wok.”