Baba

Okok, melyektől szeles lehet az anyatejes baba

Benned is felmerült a kérdés, hogyan tud egy ilyen pici emberke ennyit szellenteni (és ilyen büdöset)? Van néhány ok, amely miatt az anyatejes csecsemők szelesek lehetnek - és ezek többsége szerencsére nem ad okot aggodalomra.
2021. Június 26.
Okok, melyektől szeles lehet az anyatejes baba (Fotó: Getty Images)

Bizonyos mennyiségű bélgázt minden baba termel, függetlenül attól, mivel táplálják őket. Dr. Tiffany Jumaily, gyermekorvos elmondta a Romper.com-nak, hogy nincs egyértelmű különbség az anyatejes és a tápszeres babák között, mindkét csoportba tartozó csecsemők tudnak akár nagyon sok, akár kevés bélgázt is termelni.

Sok édesanya kíváncsi, hogy a kisbabája, aki nagyon sokat, esetleg nagyon büdöseket tud pukizni, annak a hátterében esetleg a saját étrendjük áll, vagy alapvetően van valami az anyatejben, vagy valami egészen más dologról van szó? A Romper.com összegyűjtött néhány okot, amelytől szeles lehet az anyatejes baba.

Az édesanya étrendje

Bizonyos élelmiszerek hatására jobban puffadhatunk. Dr. Florencia Segura, gyermekgyógyász szerint pedig bizonyos ételek, melyeket az édesanyák esznek, a babáknál kellemetlen érzést, gázképződést okozhatnak. Ilyen lehet többek között a brokkoli, a burgonya, a bab, a fűszeres ételek, a kelkáposzta, a kelbimbó és a karfiol.

Tehéntej intolerancia

Dr. Segura szerint néhány babánál tehéntej-fehérje intolerancia alakul ki, amely gyakran jár együtt nyálkás, vizes széklettel, az anyatej visszaköpésével, és gázosodással. Amennyiben az édesanya kiiktatja étrendjéből a tejtermékeket, a baba tünetei javulnak. Azonban mielőtt egy nagyobb ételcsoportot elhagyna az anyuka, érdemes előtte az orvosával konzultálnia.

Gyakori etetések

A gyakori, rövid ideig tartó etetések esetén az első tej (amit a baba az etetés elején kap) és a hátsó tej (amit a baba az etetés végén kap) arányának felborulásához vezethetnek, ez pedig Dr. Krupa Playforth, gyermekorvos szerint szintén okozhatnak szelességet. Ebben az esetben érdemes tanácsot kérni a gyermekorvostól a baba etetési ütemtervét illetően, a kisbabára szabott egyedi táplálási ajánlást.

Lenőtt nyelv

A lenőtt nyelv (ankyloglossia) megnehezíti a táplálkozást a babának, és többféle, puffadással, szelességgel kapcsolatos problémát is okozhat. Ha a csecsemő nem tud rendesen szopizni, akkor lehetséges, hogy etetés közben túl sok levegőt vesz, ez pedig gázosodást eredményezhet. Amennyiben a szülő aggódik, hogy esetleg gyermekének is lenőtt nyelve van, érdemes egyeztetni a gyermekorvossal.

Szoptatási helyzet

A nem megfelelő szoptatási technika is állhat a szelesség hátterében. Dr. Playforth szerint az “amerikai focilabda tartás” segíthet abban, hogy a baba megfelelően tudja nyelni az anyatejet, és közben kényelmesen pihenhet is.

Nem megfelelő cumisüveg

Ha a lefejt anyatejet cumisüvegben kapja a baba, előfordulhat, hogy a cumisüveg etetőcumiján túl gyorsan áramlik ki a tej. Ilyenkor a baba több levegőt nyelhet le, amely szelességhez vezethet. Ezt a problémát lehet orvosolni az etetőcumi cseréjével, és a megfelelő etetési testhelyzettel.

Normál szelesség

A csecsemők az emésztéssel sok bélgázt termelhetnek, így nem feltétlenül áll mindig különösebb ok a szelesség mögött. Ha a babának láthatóan kellemetlen a szelesség, a pocak enyhe masszírozásával, alkarral történő nagyon enyhe nyomásával, a lábak “bicikliztetésével” lehet segíteni, hogy a gázok távozhassanak. Ha a babának nem múló, esetleg erősebb fájdalma van a bélgázok miatt, feltétlenül fel kell keresni a gyermekorvost.

Forrás: romper.com