Baba

Mennyi kalóriát éget el a szoptatás?

A szoptatásnak rengeteg ismert pozitív hatása van a babára nézve, de az anyuka számára is jár előnyökkel. Akár a fogyásban is segíthet a szoptatás - de pontosan hány kalóriát is lehet vele elégetni?
2021. Január 06.
Mennyi kalóriát éget el a szoptatás? (Fotó: Getty Images)

“Az anyatej tartalmaz minden olyan tápanyagot, amelyre a babának szüksége van az első hat hónapban, és a kisgyermek években is fokozza a növekedést és az immunitást” – mondta el Leigh Anne O’Connor, LCC IBCLC szoptatási tanácsadó a Romper.com-nak. Mivel az anya szervezete elfoglalt az anyatej előállításával, több energiát használ fel.

Andrea Tran, nővér, IBCLC szoptatási tanácsadó elmagyarázta a portálnak, hogy az anya a szoptatással átlagosan 500 kalóriát éget el naponta. Az átlagos napi tejkészlet hozzávetőleg 900 ml, és nagyjából 30 ml anyatej előállítása 17 kalóriát éget el, tehát 100 ml előállítása nagyjából 57 kalóriát. De a szoptatással elégetett kalóriák mennyisége természetesen attól függ, hogy mennyit eszik a kisbaba.

A szoptatás így a fogyáshoz is hozzájárulhat? Ez így van. De pontosan mennyi lehet így fogyni? Ez több dologtól függ. De Tran a következőt tanácsolja: “Ha egy nő szoptat, egészséges étrenddel, némi kalóriakorlátozással és testmozgással kombinálva nagyjából 450-900 g is lehet a fogyás hetente.” Azonban lehet, hogy még valamennyit várni kell a súlyvesztésre, mert a szoptatás fokozhatja az étvágyat, a szoptatáshoz felhasznált kalóriák miatt gyakran érzik magukat éhesebbnek a nők.

Hogyan érdemes étkezni a szoptatás idején?

A szoptatás során az anyatej előállításához nem csak energiára van szükség, de a tápanyagok iránti igény is megnövekszik. Milyen ételeket érdemes választani?

A Healthline.com szerint a szoptatás idején fokozódik a szervezet igénye többek között olyan speciális tápanyagokra, mint a fehérje, a D-vitamin, az A-vitamin, az E-vitamin, a C-vitamin, a B12-vitamin, a szelén, a cink. A tápanyagokban gazdag, teljes értékű étrend a baba és az anya egészsége szempontjából is fontos.

Néhány tápláló és ízletes élelmiszer, amelyet érdemes gyakrabban enni a szoptatás során:

  • Halak: pl. lazac, alga, szardínia
  • Hús és baromfihús: pl. csirke, marhahús, sertés, belsőségek (pl. máj)
  • Gyümölcsök és zöldségek: pl. bogyósgyümölcsök, paradicsom, paprika, káposzta, fokhagyma, brokkoli
  • Diófélék és magvak: pl. mandula, dió, chia mag, lenmag
  • Egészséges zsírok: pl. avokádó, olíva olaj, kókusz, tojás, joghurt
  • Rostban gazdag keményítők: pl. burgonya, sütőtök, édesburgonya, bab, lencse, zab, quinoa, hajdina