Olyan ételek rendszeres fogyasztásával tudjuk biztosítani az immunrendszer erősítését, amelyekben sok C-vitamin található. Az ételek C-vitamin tartalma hőkezelés hatására megsemmisül (akár már 50 Celsius-fok körül), ezért akkor jutunk a legtöbb, jól hasznosuló C-vitaminhoz, ha nyersen esszük a zöldségeket, gyümölcsöket.
Magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök, zöldségek
Acerola
A legtöbb C-vitamint az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza: 1677 mg/100g-ot. Cseresznyét 7-9 hónapos kortól adhatunk a babának.
Homoktövis
Második helyen áll a homoktövis (695 mg), amivel leggyakrabban gyümölcslé formájában találkozunk. A homoktövist igazi vitaminbombaként tartják számon. A pépes ételek bevezetésétől kis adagokban babáknak is adható. Remekül kombinálható almával, kesernyés íze miatt erre szükség is lehet a kisebbeknél.
Csipkebogyó
Harmadik helyen a csipkebogyó (426 mg) áll. A belőle készített teát nem szabad forrázni, mert így elveszíti magas C-vitamin tartalmát, inkább langyos vízben érdemes áztatni. Másfél éves korig érdemes várni a csipkebogyó bevezetésével.
Fekete ribizli
A fekete ribizlinek nemcsak C-vitamin, hanem antioxidáns tartalma is jelentős. Szezonja nyárra esik ugyan, de télen fagyasztva is elérhető. Egy-másfél éves kortól ajánlott a fogyasztása.
Paprika
Legegyszerűbben a paprika fogyasztásával juthatunk C-vitaminhoz, a legnagyobb mennyiségben a kaliforniai sárga paprikában található C-vitamin. 8-12 hónapos kortól adjuk a babának.
Ezeken túl jelentős mennyiségben található C-vitamin a petrezselyemben, a brokkoliban, a kelbimbóban, az eperben és a kiviben is. Arra, hogy hiányzik a szervezetből a C-vitamin, fáradtság, gyakori fogínyvérzés, száraz-töredezett haj és bőr, valamint koncentrációs problémák hívhatják fel a figyelmet.
Fotó: Getty Images, Forrás: Via