Gyerek

Ingyenes a fővárosi közösségi közlekedés a 14 éven aluliaknak

Ingyenesen vehetik igénybe a budapesti közösségi közlekedést a 14 éven aluliak szeptember 2-ától. Lássuk, melyek a részletszabályok.
2021. Szeptember 02.
Szeptember 2-tól ingyenes a fővárosi közösségi közlekedés a 14 éven aluliaknak (fotó: Getty Images)

“A gyermekes családok terheinek csökkentése érdekében 2021. szeptember 2-ától díjmentesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluliak. Egy fenntartható, élhető városban erősíteni kell a közösségi közlekedés szerepét, a koronavírus-járvány azonban nagy mértékben csökkentette a járatok utasszámát. Mivel a közösségi közlekedés járványügyi szempontból biztonságos, ezért jó szívvel ösztönözzük a fővárosban utazókat arra, hogy az új kedvezmény hatására még többen használják a BKK járatait” – írja bkk.hu közleményében.

Kik utazhatnak ingyen?

Mostantól nemcsak az óvodások, de minden 14 éven alatti, tanulói jogviszonnyal rendelkező, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák is jogosult az ingyenes utazásra a BKK járatain. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek, fiatalok annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31. napjáig) vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik.

Ezeken a budapesti vonalakon vehető igénybe a kedvezmény

A 14 éven aluli tanulók díjmentes utazására Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszokon (Budapest közigazgatási határáig), valamint a HÉV-vonalakon (Budapest közigazgatási határáig), tételesen az 1-299 és a 900-999 jelzésű autóbuszon, a H5-ös, a H6-os, a H7-es, a H8-as, a H9-es HÉV-en, az M1-es, az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonalon, továbbá a D14-es hajójáraton van lehetőség.Nem vonatkozik az ingyenes utazás a VOLÁNBUSZ és a MÁV-START azon elővárosi járataira, amelyeken a Budapest-bérleteket elfogadják. Ezeken a járatokon meg kell venni a jegyet, bérletet, nem csak az agglomerációs határszakasztól a lakóhelyig.Ellenőrzés során a gyereknek be kell mutatni az érvényes magyar diákigazolványát, ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő hivatalos igazolást. Ha egyik sincs nála, akkor élhet az utólagos bemutatás lehetőségével. Az eljárási díj ebben az esetben 1000 forint.

Akiknek nincs magyar diákigazolványa, arra nem vonatkozik az ingyenes utazás.A BKK a 2021. szeptember 1. előtt már megváltott diákbérleteket visszaváltja, de csak időarányosan: az árának csak azt a részét térítik vissza, amely a 2021. szeptember 1-je utáni érvényességi időt fedi le.Ha még nem kezdődött el a bérlet érvényessége, de már megváltottuk, akkor is visszaváltható a bérlet. Papír alapú bérlet esetében ezt a BKK bármelyik jegy- és bérletpénztárában, ügyfélközpontjában vagy ügyfélszolgálatán megtehetjük. Mobiljegy-alkalmazásban megvásárolt bérlet esetén amennyiben a bérlet érvényessége még nem kezdődött el, a bérlet az alkalmazásba bejelentkezve a bérlet részleteit tartalmazó oldalon váltható vissza.

Forrás: bkk.hu