Hozzávalók hat adaghoz:
– három szelet vákuumcsomagolt, teljes kiőrlésű, egész gabonaszemeket is tartalmazó barna kenyér
– négy szép alma
– egy kisebb citrom leve
– 5 deka mazsola és aszalt szilva vegyesen
– egy kávéskanál őrölt szegfűszeg
– két tojás
– vaj
– egy jénai tál körülbelül 24 centi átmérőjű fedője
Elkészítése
Fotó: Rátkai Éva
1. Áztasd be egy órára a mazsolát és az aszalt szilvát annyi vízbe vagy almalébe, amennyi ellepi. Az áztatási idő végén pépesítsd botmixerrel.
2. Aprítógépben őröld egészen finom morzsákra a barnakenyér-darabkákat.
3. Emeld ki az alma magházát, a legszebb almát tedd félre, a többi húsát pedig szintén aprítsd fel aprítógépben, vagy reszeld le nagylyukú reszelőn. Facsard ki a citrom levét, és öntsd az almamasszára.
4. Keverd össze a kenyérmorzsákat a reszelt almával, két tojássárgájával és az aszaltgyümölcspéppel, majd fűszerezd egy kávéskanálnyi szegfűszeggel.
5. Verd kemény habbá a tojásfehérjét, keverd óvatosan és egyenletesen a masszába. A masszát simítsd a jénai tál vajjal kikent fedelébe. A tetejét díszítsd almaszeletekkel.
6. Süsd ki 180 fokosra előmelegített sütőben harminc perc alatt. A szeleteléssel várj addig, amíg kihűlt. Hat nagyobb szelet jön ki belőle.
W. Ungváry Renáta további receptjeit itt találod.
Ezeket is nézd meg:
– Mama gyorsétterme: Csokis-áfonyás-mogyorós muffin
Forrás: Kismama magazin