Kisgyerek

Almás kenyértorta

Bár desszertnek nevezzük, akár édes, tápláló, egészséges főétel is lehet belőle.
2011. Október 28.

Hozzávalók hat adaghoz:

– három szelet vákuumcsomagolt, teljes kiőrlésű, egész gabonaszemeket is tartalmazó barna kenyér

– négy szép alma

– egy kisebb citrom leve

– 5 deka mazsola és aszalt szilva vegyesen

– egy kávéskanál őrölt szegfűszeg

– két tojás

– vaj

– egy jénai tál körülbelül 24 centi átmérőjű fedője

Elkészítése

Almás kenyértorta

Fotó: Rátkai Éva

1. Áztasd be egy órára a mazsolát és az aszalt szilvát annyi vízbe vagy almalébe, amennyi ellepi. Az áztatási idő végén pépesítsd botmixerrel.

2. Aprítógépben őröld egészen finom morzsákra a barnakenyér-darabkákat.

3. Emeld ki az alma magházát, a legszebb almát tedd félre, a többi húsát pedig szintén aprítsd fel aprítógépben, vagy reszeld le nagylyukú reszelőn. Facsard ki a citrom levét, és öntsd az almamasszára.

4. Keverd össze a kenyérmorzsákat a reszelt almával, két tojássárgájával és az aszaltgyümölcspéppel, majd fűszerezd egy kávéskanálnyi szegfűszeggel.

5. Verd kemény habbá a tojásfehérjét, keverd óvatosan és egyenletesen a masszába. A masszát simítsd a jénai tál vajjal kikent fedelébe. A tetejét díszítsd almaszeletekkel.

6. Süsd ki 180 fokosra előmelegített sütőben harminc perc alatt. A szeleteléssel várj addig, amíg kihűlt. Hat nagyobb szelet jön ki belőle.

W. Ungváry Renáta további receptjeit itt találod.

Ezeket is nézd meg:

Almás linzer

Mama gyorsétterme: Csokis-áfonyás-mogyorós muffin

Forrás: Kismama magazin