Tonhalgírosz friss sóskával, retekkel, uborkával, szárított paradicsomos sajtkrémmel
Az elnevezés némiképp megtévesztő, mert a gírosz eredetileg ugyan a görögök fűszeres, rétegelve sütött nyesedékhúsát takarja, amelyet zöldségekkel és szószokkal pitába töltenek, nálunk viszont még a gyorsételek közt leginkább egészségesnek mondható, többnyire arab, török, utcai zsebszendvics meghatározására vált használatossá. Könnyű tavaszi ebédnek vagy vacsorának ajánlom.
Hozzávalók:
négy pita (én a biopiacon találtam csodálatos, teljes kiőrlésű lisztből készült pitát, ha megpirítom, kívül roppan, belül lágy)
A sajtkrémhez:
egy doboz natúr sajtkrém
egy szál újhagyma
öt szem olajban áztatott szárított paradicsom
A salátához:
fél kígyóuborka
két szál újhagyma
egy marék retek
két marék friss sóskalevél
egy marék friss mentalevél
25 deka konzerv tonhal
negyed citrom leve
négy evőkanál olívaolaj
A sajtkrémhez robotgépben pürésítem a hozzávalókat. A pitákat a pirítóba teszem. Amíg elkészülnek, pont összedobom a salátát.
Ehhez a kígyóuborkát, a retket és az újhagymát megmosom, előbbit félcentis kockákra, utóbbiakat vékony félkarikákra vágom, és együtt egy nagy keverőtálba teszem. A sóskaleveleket alaposan átöblítem, lecsöpögtetem, és centis csíkokra vágom. A tonhal levét leöntöm, és a húsát a sóskával együtt a zöldségekhez adom.
A mentát felaprítom, és megszórom vele a salátát. Végül a citromlével és az olívaolajjal az egészet megöntözöm, és jól összeforgatom. A megpirult roppanós pitákról levágok egy centis csíkot, a zsebet kitárom, a belső falait megkenem a sajtkrémmel, és az üregét tisztességesen megtömködöm a salátával.
Ezeket sem bánod meg: