Felvilágosult túrógombóc aszalt sárgabarackos, mézes tejföllel
Hozzávalók a gombóchoz:
1/2 kiló túró (krémtúró, hagyományos túró vagy ricotta)
három tojás
két evőkanál méz (elhagyható)
egy vaníliarúd harmada
egy biocitrom héja, kevés leve
nyolc evőkanál teljes kiőrlésű gríz vagy kuszkusz
egy teáskanál só
a kéreghez:
tíz evőkanál hengerelt zab- vagy tönkölypehely
egy evőkanál őrölt fahéj
az öntethez:
6 deci natúr joghurt vagy tejföl
két-három evőkanál méz
húsz szem aszalt sárgabarack
só
Felvilágosult túrógombóc
Kevés sóval vizet forralok. A tojás sárgáját alaposan felverem a mézzel, belekeverem a túrót, kikaparom a vanília magjait, a rúd maradékát beledobom a forró vízbe, a magokat hozzákeverem a túrós masszához a citromhéjjal és kevés citromlével együtt. (A felaprított aszalt sárgabarackot belekeverhetem a gombóc tésztájába, vagy később az öntethez is adhatom.) A tojásfehérjét kemény habbá verem (pici sóval), és óvatosan beleforgatom a túrós-grízes (vagy kuszkuszos) keverékbe.
Nedves kézzel szilványi gombócokat formálok, és a bugyogó vízbe teszem. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére. Amíg fő, egy robotgépben a joghurtot (vagy tejfölt) a mézzel és a sárgabarackkal összedolgozom annyira, hogy a barack darabos maradjon. Egy másik edényben szinte porrá őrlöm a zab- vagy tönkölypelyhet, elkeverem a fahéjjal, majd egy száraz serpenyőben kicsit megpirítom.
A kész gombócokat lecsöpögtetem, beleforgatom a pirított pehelybe, tálra szedem, és végül nyakon öntöm a barackos joghurttal. Díszítésnek a megmaradt aszalt barackból csíkokat vágok rá, végül meghintem citromhéjjal.
Ezeket is próbáld ki: