A Mayo Clinic szerint a tenger gyümölcseinek fogyasztása, beleértve a halakat, remek fehérje-, vas- és cinkforrás lehetnek – ezek a tápanyagok pedig döntő fontosságúak a baba növekedéséhez és fejlődéséhez. A számos halfélében megtalálható omega-3 zsírsavak, köztük a DHA (dokozahexaénsav), szintén hozzájárulhatnak a baba agyfejlődéséhez.
A terhesség alatt ajánlott kerülni bizonyos nyers ételek fogyasztását, a káros baktériumok és vírusok miatt – a halakra és a kagylókra vonatkozóan is azt javasolják, hogy ne fogyasszák a kismamák nyersen. Így többek között érdemes kerülni ebben az időszakban az osztrigát, a sushit, a sashimit és a hűtött, nyers tenger gyümölcseit is.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és a 2015-2020-as, Étrendi irányelvek az amerikaiaknak (Dietary Guidelines for Americans) azt javasolják, hogy a terhes nők legalább 226 gramm, és legfeljebb 340 gramm tenger gyümölcseit egyenek hetente, ami körülbelül 2-3 adagot jelent. Az ajánlások ki szokták emelni, hogy olyan halféléket, tenger gyümölcseit fogyasszanak a kismamák, amelyeknek alacsonyabb a higanytartalma.
Az FDA a hetente ajánlott 2-3 adag halra vonatkozóan a következő alacsony higanytartalmú halak fogyasztását javasolja, írja a Medical News Today. Ilyen halak:
- harcsa
- rák
- folyami rák
- édesvízi pisztráng
- foltos tőkehal
- homár
- sárga tőkehal
- lazac
- fésűkagyló
- garnélarák
- maréna
A várandós nők legfeljebb heti 1 adagot fogyaszthatnak a következőkből is az ajánlás szerint:
- ponty
- tonhal (hosszúúszójú, fehér, sárgaúszójú)
- chilei tengeri sügér
- nagy aranymakrahal
- vérengző makrahal
- csattogóhal
A magas higanytartalom miatt a következő halak fogyasztását nem javasolja az FDA:
- makréla
- cápa
- kardhal
- cserepeshal
- marlin
- nagy szemű tonhal
A halakban található higannyal kapcsolatban nemrégiben készült egy új tanulmány, amelyről a Mother.ly portál is beszámolt. Az új, a Neuro Toxicology című folyóiratban publikált tanulmány szerint a halakban lévő higany szintje valószínűleg nem lesz negatív hatással a gyermekre, ha a kismama halat eszel, ami azt sugallja, hogy a halfogyasztás védelmet nyújthat a higanyexpozíció ellen.
A tanulmány során 4131 olyan várandós anyát vizsgáltak, akiknek higany volt a szervezetében, kimutatta, hogy nem okozott káros hatásokat a gyermekeikre – mindaddig, amíg az anya halat evett.
„Ha nem evett halat, akkor volt némi bizonyíték arra, hogy a higanyszintje káros hatással lehet a gyermekre. Ennek oka lehet a halak által biztosított esszenciális tápanyagok, köztük a hosszú szénláncú zsírsavak, a jód, a D-vitamin és a szelén keverékéből adódó előnyök” – idézi a portál Caroline Taylort, a tanulmány társszerzőjét és a Bristoli Egyetem Orvostudományi Karának tudományos főmunkatársát.
A tanulmányban eltérő higanyszintű populációkat vizsgáltak, majd a gyerekeket nyomon követték gyermekkorukban. Az egyik populáció a Kelet-Afrika melletti Seychelle-szigeteken élt, ahol a legtöbb terhes nő rendszeresen eszik halat, és a prenatális higanyszint több mint tízszerese az Egyesült Államokban tapasztalt mennyiségnek. A másik, akit nyomon követtek egy angliai populáció volt, ahol a halfogyasztás nem gyakori a szülés előtti étrendben. A kutatók azt találták, hogy a megnövekedett higanyszint nem volt összefüggésbe hozható káros következményekkel azoknál a gyermekeknél, akik halat evő anyáktól születtek.
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kutatás nyomán esetleg módosítanak-e az aktuális irányelveken a halfogyasztásra vonatkozóan a terhesség alatt. Amit azonban tudunk, hogy az FDA által ajánlott halfajtákból érdemes rendszeresen fogyasztania a kismamáknak is, a javasolt mennyiségek betartása mellett.
Források: mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, mother.ly
Nyitókép forrása: Getty Images
Forrás: Gyerekszoba.hu