Gyerek

6 érdekes tény a lánygyermekekről

Ha már egy fiú édesanyja vagy, és azt hiszed, hogy az újszülött kislányod hasonlítani fog rá, akkor életed legnagyobb meglepetése vár rád.
2022. Október 13.
Kislány az anyjára nevet

Korábban érnek

Rögtön az első pont azonban tudományosan bizonyítottnak tűnik. Tanulmányok szerint a lányok az érzelmi és kognitív fejlődés területén is gyorsabban érnek, mint a fiúk. Mielőtt azonban ilyen állítások alapján általánosításokat tennénk, az is előfordulhat, hogy nálatok épp fordítva van. És az is lehet, hogy egyszerűen máshogy értékelünk bizonyos képességeket a lányoknál, mint a fiúknál.

Vásárlás

Lányokkal vásárolni sokkal szórakoztatóbb. Először is, minden üzlet lányos részlegén nagyobb a választék. Másodszor, a lányoknak szánt ruhák évről évre szebbek és stílusosabbak. Míg a fiúk részlegén korlátozott számú nadrág és ing található néhány színben és mintával, addig a lányok részlegén ruhák, harisnyák, szoknyák, leggingsek, pólók – és a lista végtelen! Minden anyának eszébe jutott már legalább egyszer, hogy bárcsak az ő méretében is lenne olyan ruha, mint a lányáén.

Játék

Ha játékokról van szó, úgy tűnik, a lányok nem sokban különböznek a fiúktól. Bár a játékgyártók kiskonyhát, táncoló babákat és szépségápolási termékeket is forgalmaznak, a lányok talán szívesebben játszanak orvost egy játék sztetoszkóppal, vagy versenyeznek játékautókkal. A kislányod ugyanúgy élvezheti, ha teherautókkal és a dinoszauruszokkal játszik, mintha Disney-hercegnőkkel.

Beszéd

Észrevetted már, hogy a lányok előbb kezdenek szavakat, mondatokat kimondani, mint a fiúk? Ami a nyelvet illeti, különböző kutatások és tanulmányok azt mutatják, hogy a lányok talán előbb kezdenek beszélni, verbálisan előbb érnek. Kutatások arra mutatnak rá, hogy az emberi kommunikációhoz kapcsolódó FOXP2 nevű gén a fiúkhoz képest nagyobb arányban fordul elő a lányokban. Bár a lányok sokkal gyorsabban megtanulhatnak szavakat, kifejezéseket, mint a fiúk, ez a nemek közötti különbség a beszéd és a nyelv tekintetében eltűnhet, ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, és megfelelő tanulási környezetet és támogatást kapnak.

Érzelmek

A lányok érzelmileg érzékenyebbek lehetnek, mint a fiúk. A kutatások azt mutatják, hogy a nők negatívabban reagálnak a félelemre, a szomorúságra és az undorra mint a férfiak. Érdekes megfigyelni, hogy az agy különböző régióit mindkét nem használta a kellemetlen helyzetekre adott reakciók szabályozására. Azt is megállapították, hogy a nők hajlamosabbak mások érzelmeire, köztük a negatív érzelmekre is jobban reagálni. A lányok érzékenyek arra, ami körülöttük történik, és gyorsan reagálnak a szülői utasításokra. Ezáltal nyugodtabbnak tűnnek, mint a fiúk. Ugyanakkor mindezt a társadalmi és kulturális elvárások nagyban befolyásolják: a lányoktól el is várják, hogy megértők legyenek, a fiúk meg ugye ne sírjanak. És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

Társadalom és viselkedés

A társadalom és a kultúránk mást vár el a fiúktól és a lányoktól. A szülők jobban védelmezik a lánygyermekeket, és elvárják tőlük, hogy jól viselkedjenek. A fiúk csínytevéseit sokkal jobban tolerálja a kultúránk, mint ha a lányok rosszalkodnak.

A média, főként a közösségi média olyan képet mutat a lányokról, amelynek nehéz megfelelni. Emellett a lányok érzik a nőkre nehezedő nyomást, hogy mindig, minden életkorban jól kell kinézniük. De azt is elvárják tőlük, hogy kreatívak, függetlenek, magabiztosak legyenek. Jó lenne, ha megpróbálnánk nem elvárások alapján tekinteni a lányunkra (és a fiúnkra), figyelmen kívül hagyni nemi sztereotípiákat. Egyszerűen csak legyünk együtt, figyeljünk rá és fogadjuk el olyannak, amilyen.

Kép: Getty Images

Forrás: momjunction.com