Család

Három lányod van? Igen, és ne szörnyülködj!

Mint egy Jane Austen regény, igen, olyan az életem.
2023. Március 04.
Három lánytestvér a nagyok súgnak valamit a kicsi fülébe
Kép: Getty Images

Amikor a harmadik gyermekemmel voltam terhes, sokan kérdezték, ahogy ilyenkor szokás, hogy fiú vagy lány lesz. Imádtam elmondani nekik, hogy ez a baba nemcsak hogy lány, hanem a harmadik lányom – meséli egy édesanya a Romper cikkében.

„Mint egy Jane Austen-regényben” – mondta a legjobb barátnőm, amikor megtudta, hogy harmadszorra is lányunk lesz.” „Egy kisfiú nagyszerű lett volna – mondta az egyik barátom – de három kislány? Ez egy álom.”

Magam előtt láttam három ágyat csipkés paplanokkal, láttam három lányt egymás mellett állni, egyikük menyasszony, a másik kettő koszorúslányruhában. Láttam magam előtt az órákon át tartó ruhapróbálgatást, a veszekedéseket, hogy ki használja a hajszárítót, a Barbie-kat…

Ne sajnáljatok!

Amit azonban nem láttam a rózsaszínű kristálygömbömben, amiben minden szép és jó volt, az az, hogy hányan fognak úgy viselkedni, mintha halálos betegségem lenne, amikor azt mondom: “Igen, három lányom van.”

Tudtam, hogy az emberek első reakciója a sokk és a meglepetés keveréke lesz. Úgy értem, ez volt az én és a férjem első reakciója is. Például, hogy mekkora az esélye annak, hogy három lányunk legyen. Amikor az ultrahangvizsgálaton kiderült, hogy megint lányunk lesz, a férjem elvigyorodott és azt mondta nem ismer egyetlen családot sem, ahol három lány van. Nagyon boldog volt, hogy nőuralom lesz a családunkban és viccesen megjegyezte, hogy milyen jó, hogy nem a Tudor-korban élünk, különben már le kellett volna fejeztetnie.

De az emberek többsége másképp gondolkodik. Sajnálják a férjemet, és ennek hangot is adnak. Megkérdezik, hogy mikor lesz végre fia is. Biztatják, hogy szerezzen egy kutyát és építsen egy fészert a kertben, hogy el tudjon bújni valahova, ha sok az, ami otthon van. Mások még durvábban fogalmaznak, volt, aki azt mondta, inkább megölné magát, ha kiderülne, hogy három lánya lesz, más pedig azt mondta, hogy nem irigyel minket azért, mennyibe fog kerülni három esküvő.

Ó, azok a fránya előítéletek!

Rettenetesen irritáló és dühítő ezeket a keresetlen tanácsokat hallgatni. Az olyan véleményeket, hogy várjunk csak, most még aranyosak, de mi lesz később? A lányok manipulatívak és gonoszak, és hátba fogják szúrni egymást. Hogy pokol lesz az életünk három tini lánnyal. Hogy drámáznak és sokszor hazudnak.

Én másképp gondolom. A női erő nagyon is létezik. Ahogy azok a sztereotípiák is, amik a kislányokról, a kamaszlányokról vagy úgy általában a lányokról szólnak. Masszív sztereotípia, hogy a lányok marakodnak, hogy szeretnek pénzt költeni, hogy nehezebb velük együtt élni, mint a fiúkkal.

Akik ilyesmiket mondanak, azt hiszik, hogy viccesek. Nem tudják, hogy az, amin gúnyolódnak, előítéletekből következik. A nőkkel szembeni előítélet, hogy nem olyan okosak, nem olyan tehetségesek, mint a férfiak, alattomos és mélyen gyökerező hiedelmek, amiket az emberek észre sem vesznek.

Nem arról van szó, hogy a fiúkat jobban megbecsülik ebben a világban, vagy hogy az embereknek még mindig fontos, hogy valaki tovább vigye családi nevet, hanem arról, hogy még mindig kevesebbnek gondolják a nőket, kettős mércével mérnek, ugyanazt a viselkedést máshogy értékelik egy nőnél és máshogy egy férfinél. Ez áll a mögött, hogy amikor megtudják kislányt vár valaki, sikerül úgy fogalmazniuk, hűha, kösd föl a gatyád.

De érdemes felidézni, hogy mennyi “drámázó” és érzékeny nő tette jobbá a világot. Én pedig több mint izgatott vagyok, hogy három lányt nevelhetek fel és adhatok nekik erőt, akik mindig tudni fogják, hogy a szüleik szeretik őket, hisznek bennük, és nagyon határozottan úgy gondolják, hogy a legjobb dolog az életükben az, hogy ők vannak.

Forrás: romper.com