Kisgyerek

5 fontos dolog, amire érdemes odafigyelni a totyogó egészsége érdekében

5 tipp a kisgyerek egészégéért.
2022. November 10.
boldog kisgyerek
Erre figyelj a totyogó egészségéért.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) néhány hasznos tippje, amelyekre érdemes figyelni a kisgyermeked egészsége érdekében.

Italfogyasztás

A cukros italokat érdemes kerülni, helyette inkább sima vizet adj a gyermekednek. 1 éves kor után, amikor a kisgyermek több és különféle szilárd ételt eszik, még mindig ideális kiegészítője lehet az étrendnek az anyatej is. 1-3 éves kor között 240-960 ml sima, fluortartalmú ivóvíz fogyasztása javasolt naponta.

A legújabb ajánlások szerint a tejfogyasztás tekintetében 2 éves kor alatt pasztőrözött teljes tejet adjunk a kisgyereknek, ne csökkentett vagy alacsony zsírtartalmút. Ebből 1-2 éves kor között maximum napi 480-720 ml ajánlott.  2 éves kortól már fogyaszthat zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejet is: 2-3 éves kor között naponta maximum 480 ml a javasolt mennyiség.

Így kínáld az új ételeket

A kisgyermeked nagyon válogatós és kiszámíthatatlan evővé is válhat. A kisgyerekeknek kevesebb táplálékra van szükségük, mert nem nőnek olyan gyors ütemben. Érdemes figyelni arra, hogy ne vitatkozz vele a válogatósság miatt, a legjobb az, ha egészséges ételekkel kínálod, és hagyod, hogy ő válassza ki ezek közül, hogy mit szeretne enni. Próbálkozz új ételekkel is, de időbe telhet, amíg ezeket megszereti, és lehetséges, hogy több alkalommal is kínálni kell, amire valamit hajlandó megkóstolni.

Korlátozd a képernyőidőt

A 18 hónaposnál fiatalabb gyerekek számára az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy a legjobb, ha nem használnak képernyős médiát, maximum videocsevegést.

Napi mozgás

Időnként úgy tűnhet, mintha a kisgyermeked folyamatosan mozgásban lenne – fut, mászik, rúg, ugrik. Fontos, hogy aktív legyen, ez ugyanis fejleszti a mozgáskoordinációját és erősödik általa. 1-3 éves totyogókorban a mozgást, aktív játékot tekintve ajánlott legalább napi 30 perc közös mozgás egy felnőttel, és napi 60 perc önálló mozgás – ha lehetséges, menjetek ki a szabadba.

Megfelelő mennyiségű alvás

Fontos, hogy a gyermeked az ajánlott mennyiségű alváshoz jusson. Ez 1-2 éves gyerekek esetében 11-14 óra naponta, 3-5 éves gyerekeknél 10-13 óra naponta.

Forrás: cdc.gov

Nyitókép forrása: Getty Images